Gemeente Haarlem


6 april 2005
sector Stadsbeheer

100/2005


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Investeringsimpuls Provincie Noord Holland voor de Waarderpolder

Provinciale Staten heeft het besluit genomen over de projectenlijst voor de Extra Investeringsimpuls Noord-Holland. Deze investeringsimpuls geldt voor grote infrastructuurprojecten. De gemeente Haarlem is zeer verheugd dat het Haarlemse project 'Bereikbaarheid Waarderpolder' op deze lijst staat en dat er eveneens substantiële bedragen zijn gereserveerd voor de verbetering van de infrastructuur van het openbaar vervoer in deze regio.

In de aanbiedingsbrief van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten is voor het project Bereikbaarheid Waarderpolder 15 miljoen euro genoemd. Gedeputeerde Staten zal nu met de gemeente de gehonoreerde projecten gaan uitvoeren, afspraken maken over de definitieve financiering en de besluitvorming hierover aan Provinciale Staten voorleggen.

Het verbeteren van de bereikbaarheid van de Waarderpolder wordt inmiddels voortvarend aangepakt.
. Het eerste deel van de zuidelijke ontsluiting (verbreding bestaande Stastok/Keggeviaduct) wordt deze maand al opgeleverd. Daarmee wordt de bereikbaarheid van de zuidoostzijde Waarderpolder aanzienlijk verbeterd en is ook geanticipeerd op ontwikkelingen als IKEA en het nieuwe stadion.
. De Schoteroogbrug (nieuwe toegang noordzijde Waarderpolder) bevindt zich in de aanbestedingsfase.
. Voor de Oostweg (de verbinding tussen de Schoteroogbrug in het noorden en de onsluiting met de N200 in het zuiden) wordt een programma van eisen opgesteld.
. Voor de toekomstige verbreding van de Oudeweg is een verkennend onderzoek gestart. Met deze verbreding en de aanleg van de nieuwe fly-over bij de N200 wordt het uiteindelijk mogelijk om de hoofdentree van Haarlem te verplaatsen van de Amsterdamsevaart naar de Oudeweg. Hiermee wordt de bereikbaarheid van het zuidelijke deel van de Waarderpolder verbeterd, kunnen toekomstige ontwikkelingen worden opgevangen en ontstaat er een verbeterde oost-westverbinding richting binnenstad en kust.

Voor het openbaar vervoer is geld gereserveerd voor het verbeteren en optimaliseren van de Zuidtangent. Daarnaast is het bedrag dat bestemd is voor de verbeteringen van Regionet in de regio's Haarlem-IJmond en Gooi- en Vechtstreek verhoogd van 4 miljoen naar 15 miljoen Euro.


Winfried Lindeman, communicatieadviseur
023-5114901
wlindeman@haarlem.nl

---- --