Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG pleit voor maatregelen verbetering luchtkwaliteit

Woningbouw, aanleg van bedrijventerreinen en infrastructurele werken komen onder druk te staan als Nederland de normen uit de EU richtlijn luchtkwaliteit onverkort moet voldoen aan de normen.

Op basis van het advies van de Raad van State zal staatssecretaris van Geel van VROM de regeling Luchtkwaliteit niet aan de Tweede Kamer voorleggen.

Om te voorkomen dat (woning)bouwplannen en infrastructurele plannen spaak lopen, pleit de VNG voor snelle invoering van bronmaatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarvoor moeten er vóór 2010, door het Rijk, voldoende middelen worden vrijgemaakt.

Gemeenten treffen nu al maatregelen om de luchtkwaliteit zoveel mogelijk te verbeteren. Voorbeelden daarvan zijn snelheidsbeperkingen, bevorderen van de doorstroming van het verkeer en het eigen wagenpark te laten rijden op een schone brandstof. Ook plannen die een positief effect op de luchtkwaliteit hebben, kunnen nu ook geen doorgang vinden.

De VNG stelt overigens geenszins de gezondheidsnormen ter discussie. Wel moeten de verantwoordelijkheden voor overschrijdingen duidelijk worden toebedeeld aan de vervuiler en pleit de VNG voor versoepeling van de termijn waarop aan de normen van de EU richtlijn moet worden voldaan.

Niet alleen de Nederlandse gemeenten kampen met dit probleem, ook rond de grote steden in onze buurlanden worden de normen fors overschreden.

In overleg met de Europese zusterverenigingen stelt de VNG aanstaande maandag en dinsdag in Brussel deze problematiek aan de orde.