Stadsdeel Amsterdam Centrum

Boek gedenktekens Tweede Wereldoorlog in de binnenstad

Op dinsdag 5 april 2005 heeft stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel het boek Vertel de verhalen aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, mevrouw drs M.C.F. Verdonk overhandigd. Het boek 'Vertel de Verhalen' is een uitgave van het stadsdeel Amsterdam-Centrum en geeft een overzicht van gedenktekens aan de Tweede Wereldoorlog in de Amsterdamse binnenstad.

Gedenktekens

Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum stelde al vrij spoedig na het aantreden vast dat er geen overzicht bestond van de monumenten en gedenkstenen in de Amsterdamse binnenstad die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In dit jaar waarin de 60-jarige bevrijding van Nederland wordt gevierd, wil het Dagelijks Bestuur deze omissie een halt toeroepen, omdat de gebeurtenissen waarnaar deze gedenktekens verwijzen niet vergeten mogen worden.

Wat staat er in het boekje?

In het boek 'Vertel de verhalen' zijn deze verhalen opgetekend door Frans Heddema en Margit Willems en geïllustreerd met fotos van Yvon Schoenmakers en Han Singels. De zestig verhalen vertellen het onmetelijke leed dat de jodenvervolging met zich meebracht, over groepen Amsterdammers die in verzet kwamen en eenlingen die herdacht worden.

Verkooppunten

Het boekje is voor 12,50 vanaf woensdag 6 april te koop bij:
* het Voorlichtingsloket van de afdeling Publiekscontacten van het stadsdeel in de binnenstraat van het stadhuis, Amstel 1
* het Verzetsmuseum

* het Gemeente archief

* het Joods Historisch Museum

* boekhandel Zwart op Wit

* boekhandel Schimmelpenninck

Lees ook de speeches uitgesproken bij deze bijeenkomst:
* speech stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel (pdf-bestand, 5 kb)

* speech Minister M.C.F Verdonk

De bijlagen op deze website worden aangeboden in de vorm van Pdf-bestanden. Als u dit bestandsformaat niet kunt openen, kunt u hier Acrobat Reader downloaden. getacro.gif