Lijst Pim Fortuyn


Schaf toeristenbelasting af

Den Haag,06/04/2005 - De regering wil toerisme en recreatie op het platteland stimuleren. Volgens de Lijst Pim Fortuyn is dit een prima zaak en vindt acht dit streven de mogelijkheid bij uitstek om de toeristenbelasting op het platteland af te schaffen. Woordvoerder Wien van den Brink zal hiertoe morgen, tijdens het overleg in de Tweede Kamer, een motie indienen.

Het kabinet wil de administratieve lastendruk met 25% terugdringen. Afschaffing van deze belasting geeft veel minder administratieve rompslomp, terwijl de ondernemers hun prijs aantrekkelijk kunnen houden.

Toerisme & recreatie is, naast landbouw, de tweede economische peiler voor het platteland. Mensen met een kleine beurs kunnen relatief goedkoop recreëren, terwijl deze vorm van vrijetijdsbesteding een extra impuls kan geven aan het midden- en kleinbedrijf op het platteland. Van den Brink: Met deze maatregel blijft het platteland leefbaar of wordt weer leefbaar.

Omdat de betreffende gemeenten hun begroting hebben opgesteld op basis van de te verwachten inkomsten uit toeristenbelasting, dienen er volgens woordvoerder Van den Brink wel mogelijkheden worden geschapen om deze post te compenseren.

Toeristenbelasting kost ondernemers jaarlijks 22,5 miljoen aan administratieve lasten en de gemeenten 10 miljoen euro om die 105 miljoen euro te innen, zo is berekend door onder meer KPMG.