Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - 30.000 fietsen gecontroleerd in 2004, Speciale toezichthouder pakt beunhazen aan

15/03/2005 - In 2004 zijn in Amsterdam circa 30.000 fietsen gecontroleerd op diefstal. Het is voor het eerst in tientallen jaren dat op zo grote schaal controles gehouden zijn. Ook in 2005 wordt deze aanpak voortgezet. De kans dat een fiets teruggevonden wordt is hiermee aanzienlijk toegenomen.

Vanwege het grote aantal fietsendiefstallen in Amsterdam hebben de gemeente, politie, justitie en de rijwielbranche de handen ineengeslagen. Sinds 2002 is er sprake van intensivering van maatregelen. Dit heeft, zoals beschreven in de voortgangsrapportage 2004, inmiddels tot successen geleid.

In mei 2003 is de Amsterdamse Fiets Afhandel Centrale (AFAC) opgericht. Hier zijn tot en met december 2004 ruim 27.000 gevonden en weggeknipte fietsen verwerkt. Al deze fietsen zijn gecontroleerd op diefstal. Er zijn daarbij tientallen gestolen fietsen teruggevonden en terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar. Op www.afac.amsterdam.nl kan iedereen zien of zn fiets bij de AFAC staat.

Naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer is in 2004 een proefproject gestart bij de AFAC met de registratie van tweedehands fietsen door middel van tags. De eerste fietsregistratietags zullen in april van dit jaar geplaatst worden.

In 2004 zijn circa 30.000 fietsen gecontroleerd op diefstal. De politie heeft gedurende een speciale actieperiode (Dimensiemaand Fietsendiefstalpreventie) fietscontroles gehouden. In combinatie met de verlichtingscampagne hebben controles op gestolen fietsen plaatsgevonden en werden toezichthouders ingezet om geparkeerde fietsen te controleren. Daarnaast werden duizenden fietsen gecheckt op diefstalsignalering bij registratie door de AFAC en bij graveeracties in de stad. Ook in 2005 wordt deze aanpak voortgezet. De kans dat een fiets teruggevonden wordt is hiermee aanzienlijk toegenomen: aangifte doen heeft dus zin!

Sinds juli 2003 wordt het doorloopregister van alle Amsterdamse fietshandelaren gecontroleerd. Hiervoor is speciaal een toezichthouder door de gemeente benoemd. Deze toezichthouder richt zich vooral op het aanpakken van het grijze circuit (o.a. beunhazen). Daarnaast is in 2003 een gedragscode opgesteld voor fietshandelaren. Inmiddels hebben de meeste Amsterdamse fietshandelaren en reparateurs deze gedragscode ondertekend (125 van de 169) en wordt de code door de Bovag landelijk ingevoerd.Ook is de richtlijn voor recidiverende fietsendieven verhoogd. Veelplegers kunnen nu enkele maanden cel tegemoet zien. In 2004 zijn bijna 400 zaken betreffende fietsendiefstal bij het parket Amsterdam behandeld. In 2004 heeft de politie 563 aanhoudingen verricht op grond van fietsendiefstal.