Landelijke Studenten Vakbond


Studenten bezetten Martinitoren

Groningen, 6 april - Een groep studenten heeft vandaag enige tijd de Martinitoren in Groningen bezet. De studenten ontvouwden vanaf de toren een spandoek met de tekst: "Torenhoge studieschulden". Ze protesteerden hiermee tegen de plannen van staatssecretaris Rutte van hoger onderwijs.

De studenten zijn het niet eens met de plannen van staatssecretaris Rutte van hoger onderwijs om een studierantsoen in te voeren, ook wel 'leerrechten genoemd'. Na vijfenhalf jaar studie moeten studenten fors meer gaan betalen volgens Rutte, waarschijnlijk tot 4500 euro.

"Als deze plannen doorgaan, komen we allemaal met torenhoge studieschulden te zitten," aldus actiewoordvoerder Tomas. "Dat zal veel studenten afschrikken om nog te gaan studeren of zich buiten de studie te ontplooien. Daar is onze zogenaamde kenniseconomie natuurlijk niet bij gebaat!" Na een half uur staken hevige winden op in Groningen en is het spandoek om veiligheidsredenen weer binnengehaald. De torenwachter van de Martinitoren vond het een sympathieke actie, al vond hij het jammer dat net zíjn toren uitgekozen werd.

De bezetting past in de reeks van studentenacties van de afgelopen maanden tegen de leerrechtenplannen van Rutte. Eerder werd een demonstudeeractie gehouden in Den Haag, werd het Maagdenhuis in Amsterdam bezet, en het Binnenhof in Madurodam. De acties zijn een opmaat naar 27 april. Die dag zullen de leerrechtenplannen besproken worden in de Tweede Kamer en zal een grote studentendemonstratie plaatsvinden in Den Haag.