Arabische Europese Liga

Persbericht - 6 april 2005 - Slotdebat: Islam & Integratie

De AEL heeft de debattenreeks in Rotterdam onder de titel Islam & Integratie, georganiseerd door de gemeente Rotterdam, actief gevolgd en bezocht. Op het eerste debat werd al duidelijk dat de stellingname van de gemeente dezelfde was als de algehele stellingname in het Islam discours. Tijdens de debatten moesten de aanwezige moslims keer op keer verantwoording afleggen over de heersende vooroordelen. Aan de daadwerkelijke problemen van de moslimgemeenschap zoals racisme, discriminatie en uitsluiting werd weinig aandacht besteed.

De debattenreeks is een goed initiatief, echter de invalshoek moet zijn burgerschap. De AEL pleit voor gelijkwaardig burgerschap. Burgerschap betekent volwaardig functioneren in de samenleving, met respect voor eenieders culturele en religieuze identiteit. Het woord `integratie' beschouwen wij dan ook als een holle term.

Op het slotdebat heeft de AEL Minister President, Jan Peter Balkenende, een brief aangeboden waarin zij haar bezorgdheid over de huidige ontwikkelingen rondom het integratievraagstuk kenbaar maakt. Tevens is de premier om een gesprek verzocht om dieper in te gaan op dit vraagstuk en tot oplossingen te komen die zullen leiden tot gelijkwaardig burgerschap van de Islamitische gemeenschap in Nederland.