PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL EMBARGO: WOENSDAG 6 APRIL, 11.00 UUR.

FRANKRIJK: EEN PATROON VAN MISHANDELING, MARTELING EN SOMS DODELIJK GEWELD DOOR DE POLITIE.

De Franse regering, rechters en de top van de politie staan toe dat de Franse politie buitensporig en soms dodelijk geweld gebruikt tegen vooral jonge, mannelijke verdachten van Afrikaanse en Arabische origine. Daarnaast is er sprake van een patroon van mishandeling en marteling. De kans op vervolging en berechting is klein.

In het rapport 'Frankrijk: Op zoek naar gerechtigheid', komt Amnesty International na een onderzoek van 10 jaar, met bewijs voor het falen van het juridisch systeem in Frankrijk om mensenrechtenschendingen te vervolgen en te bestraffen. Het rapport beschrijft 18 zaken tot in detail en komt tot de conclusie dat er sprake is van een patroon van straffeloosheid wat betreft het optreden van de Franse politie.

Frankrijk heeft te maken met een juridisch systeem met 2 snelheden, waarbij zaken aangebracht door de politie veel sneller vervolgd worden dan klachten van slachtoffers. In het geval van Youssef Khaif (verdacht van moord op een politieman) en van Aissa Ihich (dood in gevangenschap) duurde het 10 jaar voor hun zaak voor de rechter kwam. Dit patroon van straffeloosheid draagt bij aan een gebrek aan vertrouwen bij het publiek in politie en gendarme. Beide moeten zich aan de wet houden en verantwoording afleggen voor hun optreden. Amnesty International heeft ondekt dat een groot aantal zaken nooit voor een rechter komen. Als dat al gebeurt, zijn veroordelingen zeldzaam en de straffen te licht in verhouding tot het misdrijf.

"Er is in feite straffeloosheid voor politieagenten die mensenrechtenschendingen begaan. We hebben een wijdverbreid falen van het juridische systeem gesignaleerd, om op effectieve wijze mensenrechtenschendingen te onderzoeken, te vervolgen en te bestraffen", aldus Amnesty International.

Het aantal dodelijke schietpartijen in onduidelijke omstandigheden door politie en gendarme is de laatste jaren gedaald, maar klachten over mishandeling zijn toegenomen, in 2004 zelfs met 18,5 % ten opzichte van 2003.

Daar komt bij dat Amnesty International bezorgd is over het voortdurende gebrek aan respect voor interne richtlijnen, gedragscodes en internationale normen waaraan de Franse politie en gendarme zich moeten houden. Onder die zorgen zijn: de terughoudendheid bij aanklagers om zaken tegen politieagenten in behandeling te nemen; een slechte behandeling en gebrek aan bescherming van verdachten op politiebureau's; onnodig lange juridische procedures en het niet opnemen van een volledige definitie van marteling in het Wetboek van Strafrecht.

Amnesty International vraagt aan de Franse autoriteiten om een onafhankelijk organisatie op te zetten om verdenkingen van ernstige mensenrechtenschendingen te onderzoeken, de verantwoordelijken te berechten na een snel en diepgaand onderzoek en er voor te zorgen dat alle verdachten onmiddelijk na hun arrestatie toegang tot een advocaat krijgen.

"Het voorkomen van marteling en mishandeling is in de eerste plaats een kwestie van politieke wil", aldus Amnesty International.

Amnesty International publiceerde eerder rapporten over politiegeweld in de EU llidstaten Duitsland(2003), Spanje(2002) en Griekenland(2002) en Oosternrijk(2000).

Noot voor de redactie-

Amnesty International