Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 107

datum: 5 april 2005

Inspraak Eemcentrum art. 19.1 WRO en Beeldkwaliteitplan

Vanaf 6 april 2005 start de inspraakperiode voor het beeldkwaliteitplan van het Eemcentrum en voor de ruimtelijke ontwikkeling van het Eemcentrum. Het beeldkwaliteitplan beschrijft de (welstands)regels voor het ontwerp van bouwplannen en inrichtingsplannen voor de openbare ruimte en sluit aan op het Programma van Eisen van het Eemcentrum.

Doordat het masterplan van Peter Wilson niet overeenkomstig het geldende bestemmingsplan is, is voor realisatie van de plannen een vrijstelling nodig van het geldende bestemmingsplan CSG-Noord (artikel 19.1 WRO procedure). Ook voor deze procedure wordt nu de inspraak gestart.

Deze twee inspraaktrajecten staan los van elkaar, maar lopen gelijk op. De inspraakperiode loopt van 6 april tot en met 4 mei 2005. Gedurende deze periode liggen de stukken ter inzage in de informatiewinkel van het Stadsinformatiecentrum de Observant en op 20 april, van 19.30 tot 21.00 uur, is een inloopavond gepland. Tijdens deze avond kan men vragen stellen over het beeldkwaliteitsplan en het vrijstellingsvoornemen. De stukken zijn ook in te zien via internet www.amersfoort.nl.

Vrijstelling bestemmingsplan noodzakelijk
Voor het Eemcentrum is het bestemmingsplan Centraal Stadsgebied-Noord van kracht. Dit plan is door de Gemeenteraad vastgesteld op 15 juni 2001. De plannen voor het Eemcentrum (weergegeven is het eerder door de Gemeenteraad vastgestelde Programma van Eisen, aangevuld met het Beeldkwaliteitplan), laten de volgende afwijkingen zien van het bestemmingsplan CSG-Noord.
1. verplaatsing van het hoogteaccent van de kantoorbebouwing aan De Nieuwe Poort (voormalige kantoortoren, gepland aan de Amsterdamseweg en Eemplein)
2. het hoogteaccent aan de spoorzijde bij de Eem (dit is een hoogteaccent dat is gepland boven de disco);
3. de overschrijding van het plangebied aan de toekomstige Eemlaan en De Nieuwe Poort (om het plein zo groot mogelijk te maken is het profiel van de Eemlaan smaller geworden. Daardoor komt bebouwing op de bestemming verkeersdoeleinden, oftewel de Eemlaan);
4. de woonbebouwing aan De Nieuwe Poort (door verschuivingen in kantoormeters, zijn nu appartementen gepland aan De Nieuwe Poort, waren voorheen kantoorfuncties);
5. bebouwing aan de Eemzijde is hoger (in het masterplan zijn hoogteaccent en bebouwing van onder meer poppodium hoger dan de voorheen toegestane bouwhoogte van 20 meter);
6. ingang parkeergarage Eemlaan (deze ingang verschuift ca. 50 meter);
7. kantorenprogramma (in eerste instantie zouden de kantoorruimtes verspreid rond het plein van het Eemcentrum komen te liggen. Er is nu voor gekozen om de kantoormeters te concentreren).

Op bovengenoemde punten zijn de plannen strijdig met het bestemmingsplan CSG-Noord. Aan de functie van het Eemcentrum verandert niets.

Andere procedures
Voor het Eemcentrum wordt een Milieu Effectrapportage (MER) uitgevoerd. In verband met het verwachte aantal bezoekers is zo'n rapportage noodzakelijk. Daardoor moet een MER worden opgesteld. De MER zal onderdeel gaan uitmaken van de artikel 19.1 WRO-vrijstellingsprocedure. Naar verwachting is de MER in april beschikbaar.

Functies Eemcentrum
Het Eemcentrum maakt onderdeel uit van de stedelijke herontwikkeling aan de noorwestzijde van het spoor, nabij de oude binnenstad van Amersfoort. Het Eemcentrum bestaat uit een groot plein wat grenst aan de rivier de Eem. Rond het plein bevinden zich diverse stedelijke voorzieningen zoals een bioscoop, bibliotheek, muziekschool en poppodium. Het Eemcentrum is ontworpen als één stedebouwkundig concept. Onder supervisie van Peter Wilson (Bolles-Wilson architekten), werken zes architekten aan de te bouwen voorzieningen en aan de openbare ruimte. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Shyam Khandekar, de supervisor voor de directe omgeving van het Eemcentrum (CSG Noord).

Informatie: Christianne van den Broek, afdeling communicatie sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, telefoon 033 469 48 95 of e-mail cc.vandenbroek@amersfoort.nl


---- --