Verbond van Verzekeraars

Nederlanders kijken nauwelijks financieel vooruit

We sparen zonder doel, hebben geen volledig pensioen en doen weinig aan financiële planning. Zon vijftig procent van de Nederlandse bevolking spaart zonder te weten waarvoor en zestig procent bouwt geen volledig pensioen op. Dat blijkt uit het onderzoek Geldzaken in de praktijk, dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) samen met de Universiteit in Wageningen heeft uitgevoerd.

Het NIBUD heeft onder meer onderzocht hoe huishoudens hun financiële administratie doen, hoe ze sparen, lenen en financiële beslissingen nemen. Slechts 25 procent van de huishoudens blijkt eens per jaar een overzicht te maken van de te verwachten inkomsten en uitgaven, terwijl zon begroting volgens het NIBUD een slimme manier is om het huishoudgeld goed te beheren.
Daarnaast heeft meer dan de helft van de Nederlanders geen volledige pensioenopbouw. Bij de meesten komt dat, omdat ze een aantal jaren geen premies hebben betaald. Dat de Nederlander niet echt naar de toekomst kijkt, blijkt ook wel uit het feit dat maar één op de drie een testament heeft, aldus het NIBUD.

Wel vindt bijna iedere Nederlander (97 procent) het belangrijk om spaargeld te hebben. Gemiddeld het liefst 6.400 euro, maar slechts de helft heeft dat ook. Sterker nog, een kwart van de huishoudens zegt geld te moeten lenen als er plotseling een grote uitgave, zoals voor een koelkast, moet worden gedaan. En nog eens tien procent zegt die grote aankoop op afbetaling te moeten doen.

Dromen
Uit het onderzoek blijkt verder dat de helft van de Nederlanders vaak over geld fantaseert en bedenkt wat ze er allemaal mee zou doen. Bijna zeventig procent vindt dat je zelfstandiger bent als je veel geld hebt en dertig procent denkt zelfs dat geld het enige is dat je altijd kan helpen. Daarnaast is ruim tien procent bereid alles voor geld te doen, als het maar veel oplevert.

Financiële opvoeding
Als het over financiële opvoeding gaat, is er nog het nodige te verbeteren. Een kwart zegt namelijk dat ze geen goede financiële opvoeding heeft genoten, terwijl verreweg de meeste ouders (88 procent) vinden dat ze hun kinderen goed leren met geld om te gaan, onder meer door het geven van zakgeld.

Deelrapporten
Voor het onderzoek zijn mensen via een aantal landelijke dagbladen opgeroepen een vragenlijst op internet in te vullen. De respondenten (5.200 na correctie) zijn herwogen naar type huishouden, leeftijd en onderwijsniveau, waardoor het onderzoek een representatieve weergave van de Nederlandse bevolking geeft.
Over een aantal onderwerpen in het rapport is al eerder gepubliceerd, bijvoorbeeld over rondkomen en schulden, financiële administratie en de verschillen tussen man en vrouw. Deze deelrapporten zijn terug te vinden op www.nibud.nl.

Verzekerd!, april 2005