TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

Rumoer over discriminatie allochtone jongeren arbeidsmarkt

Veel rumoer over discriminatie op de arbeidsmarkt, weinig echte onderbouwing

Alle jongeren hebben het moeilijk op de huidige arbeidsmarkt

Den Haag, 6 april 2005 - Vandaag vindt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats van de Algemene Commissie voor het Integratiebeleid. Een van de deelnemers aan deze rondetafel is Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Een van de statements die hij maakt, is dat momenteel veel rumoer wordt gemaakt over discriminatie op de arbeidsmarkt, echter zonder duidelijke onderbouwing.

Als er al een verklaring te geven is voor mogelijke discriminatie onder jonge allochtonen op de arbeidsmarkt dan zou dat kunnen komen door een slechte opleidingskeuze en veel drop-outs. Van elke tien autochtone leerlingen gaat er bijna een van school zonder diploma. Onder Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse / Surinaamse schoolverlaters ligt dit aantal een stuk hoger, van iedere vijf niet-westerse scholieren verlaat er een het onderwijs zonder een diploma te behalen (Jaarrapport Integratie 2004). 'Doen we hier niets aan, dan blijft het dweilen met de kraan open', aldus de Boer.

No-risk
Bij werkgevers bestaat enige terughoudendheid als het gaat om het aannemen van jonge allochtone werklozen. Om die twijfel weg te nemen, stelde de Boer enige tijd geleden in Het Financieele Dagblad voor een 'no-risk polis' voor werkgevers in te voeren. Tweede Kamer leden Bussemaker (PvdA) en Bruls (CDA) hebben dit toen opgepakt, waarna de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) begin april met een advies zou komen. Op dit moment is dit advies nog niet bekend. Volgens de Boer is dit echter wel van groot belang om verder te kunnen. 'De stroperigheid die rond de invoering van de no-risk polis heerst, is niet iets wat ik erg kan waarderen. Den Haag onderschat de arbeidsmarktproblematiek voor toetreders. Men lijkt meer geĂŻnteresseerd in pappen en nathouden dan in oplossingen.'

Doelstelling Taskforce
De Taskforce heeft zich ten doel gesteld dit jaar 15.000 extra jeugdbanen te realiseren. Op dit moment zijn dat er nog maar 2.221. De Boer: 'We lopen dus behoorlijk achter. We zien ook geen oplevende economie en een aantrekkende arbeidsmarkt die het werkgevers gemakkelijker maakt jongeren aan te nemen. Het is dus echt nog even pezen.'

Het rondetafelgesprek van de Algemene Commissie voor het Integratiebeleid vindt plaats van 10.00 - 12.00 uur in de Groen van Prinstererzaal in de Tweede Kamer.

Over de Taskforce Jeugdwerkloosheid
De Taskforce Jeugdwerkloosheid is ingesteld door de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doelstelling van de Taskforce is om in vier jaar tijd 40.000 jeugdbanen te realiseren en een sluitende aanpak voor jongeren: iedere werkloze jongere binnen zes maanden weer terug op school of aan het werk. Om dit te bereiken stimuleert en faciliteert de Taskforce werkgevers, intermediairs, opleiders en gemeenten om optimaal samen te werken. Ook roept de Taskforce werkgevers op hun vacatures gratis te melden bij de CWI-vestiging in de buurt of via de gratis CWI Vacaturelijn 0800 8001.