Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Houten, 6 april 2005

Stichting Voorkom bezorgd over groeiend drankgebruik bij jongeren

'Frisse' postercampagne op Nederlandse basisscholen

HOUTEN - 'Nee is oké!' Dat is het motto van de landelijke postercampagne van de Stichting Voorkom, die dit jaar voor het eerst in haar bestaan alle 9000 Nederlandse basisscholen van een actiepakket heeft voorzien. Met dit initiatief wil de stichting jongens en meisjes uit de hoogste basisschoolgroepen nadrukkelijk wijzen op de gevaren van (overmatig) drank- en drugsgebruik.

Recente onderzoeken laten er geen misverstand over bestaan: het alcoholgebruik onder de Nederlandse jeugd is de laatste jaren fors toegenomen. Vorige week kwam bijvoorbeeld naar buiten dat jongeren in zogenoemde buurtketen gemiddeld een half kratje bier per avond naar binnen werken.

,,Deze cijfers onderstrepen de noodzaak om onze pijlen dit jaar ook op alle Nederlandse basisscholen te richten,'' vertelt Voorkom-directeur Theo van der Sluijs. Al negentien jaar geeft de stichting vanuit een christelijke levensvisie preventieve voorlichting over alcohol, drugs, gokken en roken.

Deze week zijn vier verschillende actieposters naar alle 9000 basisscholen van Nederland gestuurd. ,,Als wij in het voortgezet onderwijs bezig zijn met verslavingspreventie, bekruipt ons dikwijls het gevoel dat we te laat zijn,'' aldus Van der Sluijs. ,,In die keten zitten bijvoorbeeld al jongeren vanaf 13 jaar. Die zijn dus net van de basisschool af. Als wij in staat zijn kinderen en hun ouders eerder te bereiken, kunnen we een hoop problemen voorkomen.''

Van der Sluijs vermoedt dat veel jongeren de schadelijke gevolgen van (overmatig) drankgebruik onderschatten. ,,Alcohol is gevaarlijk voor kinderen, omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is. Als een kind regelmatig veel drinkt, bijvoorbeeld elke week minstens zes glazen op een avond, dan kan hij of zij daardoor een hersenbeschadiging oplopen. Ook is de kans op alcoholvergiftiging op jonge leeftijd beduidend groter dan bij volwassenen. Bovendien hebben jongens en meisjes, die voor hun vijftiende beginnen met drinken, een grotere kans om verslaafd te raken. Daarom is de norm die wij doorgeven aan ouders en jongeren: niet drinken voor je zestiende!''

Met de posteractie 'Nee is oké!' wil Stichting Voorkom directies en leerkrachten van basisscholen stimuleren om meer aandacht te besteden aan preventieve voorlichting. Daarbij krijgt men (financiële) steun van de Stichting Kinderpostzegels Nederland en Kerk in Actie, die beide ,,de noodzaak'' van de landelijke actie hebben ingezien. ,,Het gevaar van overmatig alcohol- en drugsgebruik kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Veel ouders weten bijvoorbeeld wel dat hun kroost drinkt, maar niet hoeveel. En beseffen ze wel wat de risico's zijn?'' aldus Van der Sluijs.

Meer informatie: www.voorkom.nl



Ingezonden persbericht