Ingezonden persbericht


Amerongen 6 april 2005

Nieuwe Arbowet: arbodiensten opgezegd en grotere eigen verantwoordelijkheid voor preventie en verzuim

Van de grotere organisaties (meer dan 200 werknemers) geeft 50% aan dat het topmanagement meer de regie over verzuim en reïntegratie in eigen hand gaat nemen. En maar liefst 58% van deze grotere organisaties kiest na 1 juli 2005 voor de maatwerkregeling: het contract met de arbodienst opzeggen en het in eigen hand regelen van de verzuimbegeleiding; 15% hiervan gaat verder met een volledig interne arbodienst, 66% blijft deels ook externe ondersteuning zoeken. 74% meent dat zij met meer eigen regie rond preventie en reïntegratie, kosten kunnen besparen en effectiever kunnen werken (lager verzuim en een optimaler werkklimaat).

Deze opvallende verschuiving in het nemen van de eigen verantwoordelijkheid voor preventie en verzuim- en reïntegratiebegeleiding, blijkt uit een enquête gehouden door Heliview Research in opdracht van DEXIS Arbeid, netwerkorganisatie op het gebied van arbeid, gezondheid en sociale zekerheid. Aanleiding voor DEXIS Arbeid om dit onderzoek te houden, is de liberalisering van de Arbowet per juli 2005, die inhoudt dat bedrijven slechts nog mogen terugvallen op een arbodienst als zij in huis over onvoldoende deskundigheid beschikken. De nieuwe Arbowet verlangt voorrang voor het zogenoemde maatwerk: de werkgever wijst een preventiemedewerker aan, zorgt voor een contract met een bedrijfsarts en is verder zelf verantwoordelijk voor verzuimbegeleiding en reïntegratie.

Ook op de WIA als vervanger van de WAO per 2006, zijn grotere bedrijven zich aan het voorbereiden. 54% geeft aan meer te gaan investeren in gezondheidsbeleid als strategisch aspect van de bedrijfsvoering. Maar liefst 86% wil eigenrisicodrager worden (of blijven) voor de eerste twee jaar loondoorbetaling en de uitvoering van de WIA.

DEXIS Arbeid maakt deze resultaten morgen bekend op haar eerste lustrumsymposium. DEXIS Arbeid concludeert dat er brede behoefte zal (gaan) bestaan om te komen tot een bedrijfsmatige benadering van aanwezigheid en inzetbaarheid van medewerkers. Het Heliview onderzoek bevestigt DEXIS Arbeid in haar overtuiging dat vraagstukken op het gebied van verzuim en reïntegratie succesvol vanuit de stijl van leidinggevenden en de cultuur in de organisatie ('hoe gaan wij met elkaar om') te benaderen zijn. Op dit symposium maakt DEXIS Arbeid dan ook de Alliantie voor Arbeid en Gezondheid bekend. Een nieuw samenwerkingsverband van zes adviesbureaus die organisaties helpen langs een niet-medische aanpak tot optimaal opererende teams en een arbeidsgeschikte organisatie te komen. Verzuim lager dan 3% en succesvolle reïntegratie zijn haalbaar bij een kostenbesparende vorm van gezondheidsmanagement. Aan deze Alliantie voor Arbeid en Gezondheid nemen behalve DEXIS Arbeid deel: VHP Ergonomie, Portus Coaching, Evident, Werklust Verzuimoplossingen en de Bedrijfsartsengroep.



Ingezonden persbericht