Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten uit de commissie Samenlevingszaken

Barendrecht wil vrijwilligerswerk bevorderen
BARENDRECHT (woensdag 6 april 2005) - Maandagavond heeft de commissie Samenlevingszaken ingestemd met de notitie Vrijwilligerswerkbeleid. De belangrijkste doelstelling van het vrijwilligersbeleid is het bevorderen en behouden van vrijwilligerswerk in Barendrecht. Het belangrijkste middel hiervoor is de Vrijwilligersvacaturebank, die de komende jaren wordt omgevormd tot een centrale plek waar zowel vrijwilligers als organisaties terecht kunnen voor antwoorden op vragen of adviezen. Hoewel alle raadsfracties unaniem achter de notitie staan, wil een meerderheid van CDA, SGP/ChristenUnie, PvdA en GroenLinks eerst de takendiscussie afwachten alvorens er een definitief besluit wordt genomen. De raad en het college van burgemeester en wethouders willen door middel van de takendiscussie nog voor de zomer een duidelijk inzicht krijgen in de nut en noodzaak van alle gemeentelijke taken en het gewenste kwaliteitsniveau. Een belangrijk doel van de takendiscussie is een evenwichtige en sluitende meerjarenbegroting. De gemeenteraad stelt de notitie Vrijwilligerswerkbeleid in haar vergadering van 25 april vast onder voorbehoud van de uitkomsten van de takendiscussie.

Bij het opstellen van de notitie Vrijwilligerswerkbeleid is gebruik gemaakt van de resultaten van een monitor onder 98 Barendrechtse organisaties, de conferentie die in oktober 2003 voor vrijwilligersorganisaties is gehouden en de inspraakreacties van Barendrechtse verenigingen en organisaties. Het stimuleren van vrijwilligerswerk is volgens wethouder Ett Schoehuizen van groot belang omdat vrijwilligers de hoeksteen van de samenleving zijn. Het is dan ook belangrijk het imago van vrijwilligerswerk te verbeteren en vaker de waardering uit te spreken voor het werk dat vrijwilligers verzetten. Dit laatste wil de gemeente bijvoorbeeld doen door het organiseren van een jaarlijkse vrijwilligersavond en het instellen van een vrijwilligersprijs. Daarnaast zal meer bekendheid worden gegeven aan de Vrijwilligersvacaturebank, die vooral ook vrijwilligers moet werven onder jongeren, ouderen en nieuwe Barendrechtse inwoners.

Resultaten Barendrechtse Barometer
De commissie Samenlevingszaken heeft maandagavond kennis genomen van de resultaten van de Barendrechtse Barometer. Aan dit onderzoek hebben in januari 1.577 van de 3.000 benaderde Barendrechtse bewoners van 15 jaar en ouder deelgenomen, wat neerkomt op een positieve respons van 53%. Naast vragen over het algemene functioneren van de gemeente is in het onderzoek ook specifiek aandacht besteed aan veiligheid en de mate waarin bewoners met elkaar omgaan en onderdeel uitmaken van de Barendrechtse samenleving. Een belangrijke aanbeveling uit het onderzoeksrapport is het beter zichtbaar maken van mogelijkheden voor bewoners om mee te denken bij het opstellen van plannen. Daarnaast zou de gemeente mogelijk wijkgericht kunnen werken om de ervaren afstand tussen de gemeente en bewoners te verkleinen. Tenslotte moet de gemeente volgens bewoners meer aandacht besteden aan veiligheid in de gemeente en kan de gemeente het contact tussen bewoners uit Barendrecht-Carnisselande en Barendrecht-Centrum bevorderen. Wethouder Ett Schoehuizen heeft de commissie toegezegd om nog voor de komende begrotingsbehandeling met verbeterplannen te komen waarin de aanbevelingen van de Barendrechtse Barometer worden omgezet in concrete acties.

Z.O.Z.

Nota Ouderenbeleid
De commissie Samenlevingszaken heeft ingestemd met de nota Ouderenbeleid. Het gemeentelijk ouderenbeleid heeft als doel ervoor te zorgen dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig in hun eigen woonomgeving kunnen blijven functioneren. De gemeente wil zorgdragen voor een adequaat voorzieningenniveau voor ouderen op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Hiervoor worden in 2005 en 2006 vier of vijf zogenoemde woonzorgcirkels in de gemeente gerealiseerd. De gemeente zal hierbij afspraken maken met onder andere de woningcorporaties en daarnaast worden belanghebbende partijen in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken bij de inrichtingsplannen van de omgeving. De nota Ouderenbeleid vormt een voorzet op de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Deze wet treedt vanaf 1 januari 2006 inwerking en geeft de gemeente extra verantwoordelijkheden op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Hoewel alle fracties akkoord gaan met de inhoud van de nota, willen de fracties met uitzondering van de VVD ook op dit punt de uitkomsten van de takendiscussie afwachten. De gemeenteraad stelt de nota Ouderenbeleid daarom in haar vergadering van 25 april vast onder voorbehoud van de uitkomsten van de takendiscussie.

Jeugdgezondheidszorg Regio Rotterdam
Met uitzondering van de PvdA-fractie was de commissie Samenlevingszaken maandagavond kritisch over de voorgestelde ontwikkeling van de jeugdgezondheidszorg in de regio Rotterdam. Het voorstel is tot stand gekomen na uitvoerig overleg tussen 16 partijen, waaronder de gemeente Barendrecht en 8 andere gemeenten uit de regio. Volgens het voorstel komt er een speciaal bureau om de zorg die verschillende gezondheidsorganisaties leveren aan jongeren in de leeftijd van 0 tot 19 jaar op elkaar af te stemmen. Zo moet het bureau zorgen dat er meer informatie wordt uitgewisseld tussen organisaties als de GGD en de consultatiebureaus. De kosten van dit bureau worden verdeeld over de deelnemende partijen. Met uitzondering van de PvdA zijn de fracties van mening dat de gekozen oplossing veel geld kost, maar dat het niet automatisch meer zorg voor jongeren oplevert. Alleen de PvdA stemde maandagavond in met het voorstel, de overige fracties nemen het in beraad en geven hun oordeel wanneer het voorstel in de gemeenteraad komt.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht