Jellinek

Bevriezing AWBZ-gelden dwingt Jellinek en Mentrum tot scherpe keuzes 6-4-2005
De Jellinek en Mentrum geven de hoogste prioriteit aan verbetering van behandeling en zorg voor mensen met een dubbele diagnose op het gebied van ernstige verslaving en psychotische stoornis. Per 1 juni 2005 wordt een nieuwe eenheid gevormd voor de behandeling van verslaving gecombineerd met psychose. Hier gaan hulpverleners van de Jellinek en Mentrum geïntegreerde zorg verlenen binnen een (wisselende) klinische, deeltijdklinische en ambulante setting. Ondanks het ontbreken van externe financieringsmogelijkheden en het bevriezen van AWBZ-gelden door de overheid geven de beide instellingen hieraan de hoogste prioriteit. De gemeente Amsterdam en het zorgkantoor AGIS zijn over de plannen geïnformeerd. Zij onderschrijven het grote en bredere belang van de nieuwe behandeling.
De nieuwe dubbele diagnose-eenheid Jellinek en Mentrum leidt tot een versterking van het zorgaanbod voor mensen met een ernstige verslaving gecombineerd met een psychotische stoornis. Op dit moment verblijven cliënten met een dubbele diagnose soms nog te lang op het politiebureau. Daarom wordt de bestaande crisisunit van de Jellinek eveneens geschikt gemaakt voor deze hoog complexe zorg. Daarmee is de GGZ-crisisketen in Amsterdam compleet.

Financiering leidt tot heroverweging
De raden van bestuur van de Jellinek en Mentrum achten realisatie van een zorgaanbod voor mensen met een dubbele diagnose onontbeerlijk voor het goed functioneren van de crisisketen in Amsterdam. Zij geven de totstandkoming hiervan de hoogste prioriteit, ondanks het ontbreken van externe financieringsmogelijkheden en het bevriezen van AWBZ-gelden door de overheid. De noodzakelijke financiële middelen (totaal 1,7 miljoen euro) worden daarom vrij gemaakt binnen de instellingsbegrotingen.
Mentrum heeft de nodige gelden hoofdzakelijk gevonden door zes bedden over te hevelen die binnen de organisatie nog niet waren toegewezen aan een specifieke voorziening of locatie. De Jellinek kiest voor een complex aan maatregelen:

- Het Intercultureel Motivatie Centrum (IMC) wordt gesloten. De allochtone doelgroepen die hier worden behandeld zullen voortaan worden opgenomen op de afdeling Complexe Intramurale Zorg (CIZ) op de Vlaardingenlaan.

- Het aantal bedden van de afdeling Detoxificatie wordt gehalveerd. Deze bedden worden gebruikt ten behoeve van de allochtone doelgroepen en aanpak van de bestaande wachtlijst.

- De methadonverstrekking die nu nog gevestigd is op de Keizersgracht, wordt overgeheveld naar de Vlaardingenlaan.

- Het aantal uren Preventie en dienstverlening wordt verminderd.
- Zorgvernieuwingsprojecten worden gestaakt, zoals bij Justitiële Verslavingszorg (Opvang aan de gevangenispoort) en KOAP (Kinderen van Ouders met AlcoholProblemen).

- De geplande uitbreiding van het Borderline-project (behandeling van verslaving in combinatie met een borderline persoonlijkheidsstoornis) wordt slechts gedeeltelijk gerealiseerd.

Overleg met financiers wordt voortgezet
De besturen van beide instellingen betreuren dat de keuze voor verbetering van behandeling en zorg voor mensen met een dubbele diagnose ten koste moet gaan van andere activiteiten en gewenste behandeltrajecten. Jellinek-bestuursvoorzitter Petra van Dam wijst op de gewijzigde financiële omstandigheden en het uitblijven van externe financieringsmogelijkheden: Door politieke keuzes - namelijk de landelijke bevriezing van AWBZ-gelden en de lokale prioriteitstelling
- worden wij gedwongen scherpe keuzes te maken. De behandeltrajecten, die nu wegvallen om geld vrij te maken voor verbetering van behandeling en zorg voor mensen met een dubbele diagnose, zijn belangrijk. Ze blijven wat ons betreft dan ook hoog op de agenda staan van het bestuurlijke overleg met onze financiers. Dat overleg wordt onverminderd voortgezet.
In de komende tijd moet overeenstemming worden bereikt met de financiers. Rekening houdend met interne medezeggenschapstrajecten wordt de besluitvorming eind mei 2005 definitief en treden de plannen in juni/juli 2005 in werking.