Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 april 2005


Vragen van de leden Koenders (PvdA) en Van der Laan (D66) aan de minister van Buitenlandse Zaken


over voortdurende straffeloosheid in Oost-Timor


1.Hebt u kennisgenomen van het feit dat Indonesië het voorstel van de VN om een Commission of Experts (COE) op te zetten voor een evaluatie van het verloop van het ad-hoc Oost-Timor tribunaal, de Serious Crimes Unit en de Special Panel for Serious Crimes, verwerpt en zelf inmiddels met Oost-Timor een overeenkomst heeft ondertekend om in augustus een Commission on Truth and Friendship op te zetten?


2. Kunt u aangeven hoe u aan de 31 maart van start gaande Commission of Experts ondersteuning wilt geven? Bent u bereid al dan niet in EU-kader bij de Indonesische autoriteiten te benadrukken dat medewerking aan deze Commissie van groot belang is?


4. Wat is uw inschatting van de druk waaronder de Oost-Timorese regering staat om aan bilaterale oplossingen de voorkeur te geven en welke positie neemt de nieuwe Indonesische President hierbij in?


3. Kunt u toelichten in hoeverre er tijdens de VN-Mensenrechtencommissie van 14 maart t/m 22 april 2005 aandacht besteed zal worden aan de mogelijke follow-up van de resolutie 1272 (1999) om de verantwoordelijken voor het geweld in Oost-Timor daadwerkelijk voor het gerecht te brengen? Kunt u de Kamer inlichten of de mogelijkheid bestaat hier in de voorzittersverklaring van de commissie aandacht aan te besteden?


4. Bent u op de hoogte van het rapport 'Overview of the Courts in East Timor in 2004', waarin wordt geconcludeerd dat alle mogelijke zaken voor de Special Panel for Serious Crimes, zoals in VN-Resolutie 1543/2004 is vastgesteld, in november 2004 zijn afgesloten? Ziet u nog mogelijkheden om de zaak van Sander Thoenes onder de aandacht te brengen van de nieuwe Indonesische regering om na te gaan of er alsnog berechting kan plaatsvinden ?


5. Is u bekend dat verschillende voor 1999 in Oost-Timor werkzame generaals , zoals ` Kolonel Geerhan Lantara en brigadier-generaal Mahidin Simbolon, inmiddels in respectievelijk Atjeh en Papoea werkzaam zijn? In hoeverre acht u het in dit licht van belang om niet alleen tot 'truth' te komen, zoals de Commission of Truth and Friendship volgens de Oost-Timorese Premier Mari Alkatiri nastreeft , maar ook tot 'justice', om zo in ieder geval te trachten straffeloosheid in Indonesië in de toekomst te voorkomen en daar bij de Indonesische en Oost-Timorese autoriteiten actief voor te pleiten?


Indonesië verwerpt voorstel VN commissie voor onderzoek mensenrechtenschendingen Oost-Timor (2/3 Laksamana), www.indofo.nl


Beantwoording vragen van het lid Koenders over het ongedaan maken van de veroordelingen door het Ad Hoc Tribunaal voor Oostâ¤'Timor door het Indonesische Hof van Beroep, 20 september 2004


Subject: List of army officers under scrutiny for crimes in E Timor, 29 september 1999, TNI-Watch, vertaald door TAPOL


Truth Known, East Timorese Need Justice, ETAN, 9 maart 2005