Protestantse Kerk in Nederland


Brochure Oecumene ondernemen

(6-4-2005)
Handreiking voor beginnende en herstartende lokale raden van kerken Om beginnende en herstartende lokale raden van kerken te ondersteunen heeft de Raad van Kerken in Nederland een handreiking met adviezen uitgegeven. Naast tips voor de oprichting of doorstart van een lokale raad van kerken geeft de brochure ook een overzicht van mogelijke activiteiten die plaatselijke kerken gezamenlijk kunnen ondernemen. De brochure geeft verder adviezen over besluitvorming, communicatie en beleid van een plaatselijke raad van kerken.

De handreiking benadrukt ook de praktische voordelen van samenwerking in een raad van kerken. We leven in een tijd waarin de meeste kerken in ons land krimpen en hun beschikbare menskracht afneemt. Door samen te werken groeien er initiatieven die groter en vaak effectiever zijn dan wat gemeenten of parochies in hun eentje kunnen bereiken.

De handreiking Oecumene ondernemen is geschreven door drs. Irina Ose, tot dit jaar beleidsmedewerkster bij de Raad van Kerken. Zij heeft onder andere onderzoek gedaan naar het functioneren van lokale raden van kerken. De nu gepubliceerde handreiking is op die ervaringen gebaseerd.

De handreiking Oecumene ondernemen is verschenen in de reeks Oecumenische Bezinning en is te bestellen bij de Raad van Kerken in Nederland, e-mail: rvk@raadvankerken.nl, of telefonisch: (033) 463 38 44. De handreiking telt 40 blz. en kost euro 4,50 (excl. portokosten).