NVAB

Dreigende kaalslag in bedrijfsgezondheidszorg

Het is onacceptabel dat basisartsen worden ingezet om het werk van de bedrijfsarts te doen. Scheidend voorzitter Bas Sorgdrager van de NVAB, de wetenschappelijke beroepsvereniging voor bedrijfsartsen, verwoordde in zijn afscheidsrede op 6 april 2005 dit standpunt van de vereniging. Om kaalslag van het vak van bedrijfsarts te voorkomen legt hij de nadruk op de kwaliteitsbewaking en pleit hij voor een visitatiesysteem voor bedrijfsartsen.

Als gevolg van de veranderende wetgeving op het gebied van sociale zekerheid en zorg, ziet Bas Sorgdrager voor de bedrijfsarts een uitdagende en dynamische toekomst. De bedrijfsarts zal meer dan nu vanuit verschillende posities zijn kerntaken kunnen uitoefenen. Als voorbeelden noemt hij: direct verbonden of in dienst van de opdrachtgever (een bedrijf of instelling), als branchespecialist, als bedrijfsarts in de wijk en als tweedelijns specialist.

Voorwaarde is daarbij dat de kaders van de beroepsuitoefening door de bedrijfsarts bewaakt worden. De inzet van basisartsen als bedrijfsarts is in het nadeel van de werknemers die gebruik maken van de bedrijfsgezondheidszorg. Zij krijgen niet de zorg en begeleiding die verwacht mag worden. Om die situatie te veranderen liggen er taken voor de beroepsgroep zelf, voor de arbodiensten en de overheid.