Gemeente Amsterdam

Nieuw fietsexamen voor Amsterdamse scholieren van start 5 april 2005 - webmaster

Op 6 april fietsen de eerste enthousiaste Amsterdamse scholieren van groep 8 het fietsexamen nieuwe stijl. De komende weken zullen ongeveer 2.200 Amsterdamse kinderen hieraan deelnemen. Nu de politie het examen niet meer uitvoert, heeft de gemeente Amsterdam zich hierover ontfermd. Veilig kunnen fietsen door een stad als Amsterdam is een verantwoordelijkheid van alle Amsterdammers. Drie gemeentelijke diensten hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn nauw gaan samenwerken.

De dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer nam het initiatief om samen met de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en de dienst Stadstoezicht het fietsexamen te behouden en te vernieuwen. Dit jaar hoeven de leerlingen voor het eerst geen eigen fiets meer mee te nemen. Deze stelt de gemeente Amsterdam ter beschikking. Met steun van Nederlandse kinderfietsfabrikanten Sparta, Batavus en Loekie leggen de scholieren het parcours af op een goedgekeurde fiets. Zo kunnen álle Amsterdamse kinderen bewijzen dat zij veilig door de stad kunnen fietsen. Er zijn drie parkoersen uitgezet; in Amsterdam Noord, Osdorp en Oost/Watergraafsmeer.

Wethouder Janssen van Verkeer geeft om 09.00 uur de aftrap voor de feestelijke opening in stadsdeel Osdorp.


Daarna volgen de acrobatische toeren van The Bomba Brothers die de kinderen op stoere wijze uitleggen hoe je cool en toch veilig aan het verkeer deelneemt. Vervolgens zijn de kinderen aan de beurt om aan te tonen dat zij goed en veilig kunnen fietsen, maar ook om te laten zien dat zij zich weten te gedragen in het verkeer. Goed voorbereid fietsen zij de speciaal uitgezette route. Medewerkers van Stadstoezicht houden een oogje in het zeil hoe de jonge verkeersdeelnemers het er vanaf brengen. Dat vrijwel alle kinderen trots met een fietsdiploma thuis komen, is het grootste succes van het fietsexamen. Straks kunnen deze scholieren met een gerust hart door het Amsterdamse verkeer naar de middelbare school fietsen. Dat de gemeente Amsterdam de organisatie van het fietsexamen op zich heeft genomen is uniek in Nederland: in Amsterdam nemen we fietsen dodelijk serieus!

Meer informatie over het fietsexamen in Amsterdam en foto's van eerdere deelnemertjes zijn terug te vinden op: www.dmo.amsterdam.nl