Universiteit van Amsterdam

Nieuwe abstractieniveaus voor natuurlijke taalmodellen


Promotie Informatica


woensdag 6 april 12.00 uur

Iedere zin in een natuurlijke taal heeft een duidelijke organisatie: woorden in een uiting kunnen samen gebruikt worden om complexe objecten en acties te beschrijven. Het is deze verborgen structuur, de syntactische structuur, die door een parser ontdekt moet worden. Een parser is een programma dat zoekt naar de juiste structuur temidden van een verzameling van mogelijke analyses. Het taalmodel besluit wat de syntactische componenten van de zin zijn, en hoe ze met elkaar verbonden zijn. De ontwerpcyclus voor een nieuw taalmodel is complex en om deze complexiteit te beheersen is een zeker niveau van abstractie vereist. Gabriel Infante Lopez stelt dat het moderne natuurlijke taalmodellen aan abstractie ontbreekt. Hij onderzocht daarom nieuwe niveaus van abstractie voor natuurlijke taalmodellen. Op zoek naar karakteristieke aspecten geeft hij een overzicht van probabilistische taalmodellen, en abstraheert van deze karakteristieke aspecten om tot een algemeen taalmodel te komen.

G.G. Infante Lopez: Two-level probabilistic grammars for natural language parsing. Promotoren zijn prof. dr. M. de Rijke en prof. dr. ir. R.J.H. Scha.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.