Uitspraken in de media Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State maakt iedere woensdag om 10.15 uur de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) openbaar. Per week zijn dat er gemiddeld vijftig. De persvoorlichters maken voor de media een selectie. Deze selectie wordt iedere maandagmiddag om 14.00 uur op deze pagina gepubliceerd. De selectie is uiteraard subjectief. Zo kan een niet geselecteerde uitspraak, bijvoorbeeld lokaal, toch de aandacht trekken.

Een overzicht van alle uitspraken die woensdag openbaar wordt gemaakt, verschijnt op maandagmiddag om 14.00 uur onder 'ACTUEEL' - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken'. Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures zie 'Persvoorlichting'.

Voor de volledige tekst van de uitspraak kunt u op woensdag vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken.
* 200400632/1
Beroep van inwoners uit Leuth tegen de ontgrondigsvergunningen die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend. De vergunningen hebben betrekking op vier percelen in de Millingerwaard ten noordoosten van het dorp Kekerdom. Met de vergunning wordt het ontkleien van de percelen mogelijk gemaakt, waarna het terrein wordt opgeleverd als natuurontwikkelingsgebied. In beroep wordt gesteld dat in de vergunning ten onrechte geen voorschriften zijn opgenomen omtrent het transport van de klei over de Duffeltdijk. Er wordt gevreesd voor geluid-, geur- en verkeersoverlast en voor schade aan eigendommen.

* 200405245/1
Beroepen van de "Stichting Wijkcentrum de Westelijke Binnenstad" en van diverse inwoners van Amsterdam tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland waarbij deels goedkeuring is verleend, en deels goedkeuring is onthouden aan het bestemmingsplan "Westerdokseiland" van de gemeente Amsterdam. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het Westerdokseiland en geeft een regeling voor de herstructurering van het gebied tot een woon- en werkgebied. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft in een eerdere uitspraak van 3 december 2003 (zaak 200203652/1) het goedkeuringsbesluit deels vernietigd. Daarna hebben gedeputeerde staten op 1 juni 2004 een nieuw besluit genomen. Daartegen richten zich deze beroepen. Gesteld wordt dat de massaliteit van de op te richten gebouwen niet past bij de historische binnenstad. Verder wordt betoogd dat de plannen voor de bestaande spoorbrug in de weg staan aan een ligplaats van een woonboot maar verplaatsing daarvan onzeker is.


* 200406278/1
Hoger beroep van de stichting "Vaders huis is moeders toevlucht" tegen een besluit van het college van B&W van Valkenswaard uit maart 2003. In dat besluit heeft het college de stichting bevolen de aanwezige kruiswegstaties, kruis, poortpilaren, glazen kapel met Mariabeeld en kapeltoren aan de Brugseheide 12 in Valkenswaard te verwijderen. Ook is de stichting in dat besluit gesommeerd om het gebruik van een kantoor op dat perceel als kapel te beëindigen. Volgens de stichting is enige jaren geleden op dat perceel Maria verschenen. Sindsdien is het adres een bedevaartsoord dat jaarlijks door vele tienduizenden mensen wordt bezocht. Het college van B&W heeft een last onder dwangsom opgelegd om de bouwwerken te verwijderen en het gebruik te beëindigen, omdat het perceel een agrarische bestemming heeft en het gebruik voor religieuze doeleinden hier niet mee overeenstemt. De rechtbank van Den Bosch heeft in juli 2004 een eerder beroep van de stichting tegen de dwangsom ongegrond verklaard. De stichting is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting is onder meer van mening dat de beëindiging van het gebruik van het kantoor als kapel een ontoelaatbare beperking inhoudt van het grondrecht van vrijheid van godsdienst.


* 200408322/1
Beroep van een inwoner uit Nieuweroord tegen de nadere eisen die het college van burgemeester van Hoogeveen heeft gesteld aan het dorpshuis "De Vuurkorf". Het dorpshuis ligt aan de Middenraai 79b in Nieuweroord. De nadere eisen zijn erop gericht om de hinder van komende en gaande bezoekers van het dorpshuis te voorkomen of te beperken, met name gedurende de jeugdsoosavonden. De inwoner stelt dat hij geluidhinder en parkeeroverlast ondervindt van het dorpshuis. Hij stelt dat de nadere eisen niet zullen bewerkstelligen dat deze hinder in voldoende mate wordt beperkt.

* 200408572/1
Beroep van de "Stichting Openluchttheater De Goffert Open" uit Nijmegen tegen de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen aan haar heeft opgelegd wegens het overtreden van geluidvoorschriften. De Stichting exploiteert het openluchttheater "De Goffert" aan de Steinweg 2 in Nijmegen. De Stichting stelt dat het in feite om een preventieve dwangsom gaat omdat niet eerder in strijd met de voorschriften is gehandeld. De overschrijding die zou hebben plaatsgevonden is niet toe te schrijven aan de Stichting maar aan de organisator van het "Queensize festival".