Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-361       |
|                                            |Arnhem|4 april 2005   |
|                                            |,     |               |
COMMISSIEVERGADERINGEN 6 APRIL 2005

Woensdag 6 april a.s. komen de commissies weer bijeen voor de maandelijkse vergadering. De Commissie Verkeer en Vervoer zal onder meer de dijkverlegging Lienden bespreken. De Commissie Welzijn gaat zich buigen over het ontwerp-spreidingsplan ambulancezorg en het uitvoeringprogramma 2005 voor de Gelderse jeugd. Het splitsingsvraagstuk voor energiebedrijven is een belangrijk aandachtspunt van de Commissie Algemeen Bestuur. Bij de Commissie Landelijk Gebied staat het toekennen van middelen om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren hoog op de agenda. De Commissie Economie en Milieu gaat praten over het toekennen van 1,5 miljoen euro voor een technostartersfonds Triangle en over Fibroned. De commissievergadering Ruimtelijke Ordening gaat niet door.

Commissie Verkeer en Vervoer

Dijkverlegging Lienden
Recent heeft Rijkswaterstaat tijdens een informatieavond plannen voor een mogelijke dijkverlegging bij Lienden gepresenteerd. Niet alleen de inwoners van de gemeente Buren, maar ook de provincie voelen zich door deze plannen overvallen. Daarom heeft de PvdA verzocht dit onderwerp op de agenda van de commissie te plaatsen.

Meer informatie: G. Buevink, tel. (026) 359 91 54

Commissie Landelijk Gebied

Leefbaarheid platteland
In oktober 2004 en december 2004 heeft het Gelders parlement besloten om 7,27 miljoen euro te reserveren voor projecten die leiden tot verbetering van het platteland. Gedeputeerde Staten (GS) vragen nu dit bedrag ook daadwerkelijk beschikbaar te stellen.

Meer informatie: F. van Hooijdonk, tel. (026) 359 85 57

Commissie Algemeen Bestuur

Splitsing energiebedrijven
Het Rijk wil energiebedrijven opsplitsen. De provincie is het daar niet mee eens en is ontevreden over de wijze waarop minister Brinkhorst met de belangen van aandeelhouders omgaat. De PvdA vraagt hiervoor in de commissie aandacht.

Meer informatie: R. van Zon, tel. (026) 359 90 82

Economie en Milieu

Technostartersfonds Triangle
Gedeputeerde Staten vragen het Gelders parlement om 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de realisatie van een Technostartersfonds Triangle door Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV. Uit dit fonds kunnen kennisintensieve bedrijven (technostarters) in de 'Food-' en 'Health'- sector kapitaal lenen om hun plannen en ideeën verder te ontwikkelen. Daarmee wordt ook een impuls gegeven aan de Gelders kenniseconomie.

Fibroned
Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State heeft de PvdA besloten om Fibroned op de agenda te zetten. De Raad van State heeft 22 maart jl. de provincie in het ongelijk gesteld wat betreft de vergunningverlening aan mestverwerker Fibroned.

Meer informatie: W. Peters, tel. (026) 359 85 40

Welzijn

Spreidingsplan ambulancezorg
Het Gelders parlement besloot twee jaar geleden het ambulancevervoer in Gelderland tot een belangrijk speerpunt te maken. Gedeputeerde Staten hebben nu een ontwerp-spreidingsplan Ambulancezorg opgesteld. In dit plan zijn de locaties van de standplaatsen en de inzet van het aantal ambulancewagens aangegeven die nodig zijn om in heel Gelderland bij spoedgevallen in 97% van de gevallen op tijd ter plekke te kunnen zijn. Volledige realisering van dit plan is alleen mogelijk als het Rijk en verzekeraars financieel bijspringen. Het ontwerp-spreidingsplan ligt tot half mei ter inzage. Direct betrokken partijen zullen in die periode door Gedeputeerde Staten actief worden uitgenodigd om hun zienswijze kenbaar te maken. De commissie gaat dit spreidingsplan en de knelpunten bij uitvoering bespreken.

Uitvoeringsprogramma 2005 Gelderse jeugd Het uitvoeringsprogramma is een werkplan waarmee Gedeputeerde Staten de beleidsdoelstellingen van het beleidskader Jeugd 2005-2008 vertaald hebben naar concrete acties en resultaten. Ook hebben Gedeputeerde Staten een besluit genomen over de inzet van middelen om de wachtlijsten in de jeugdzorg terug te dringen. De commissie controleert of het uitvoeringsprogramma voldoende tegemoetkomt aan de opmerkingen die zij heeft gemaakt bij het Beleidskader Jeugd 2005-2008.

Meer informatie
R. van Zon, tel. (026) 359 90 82

Zie voor overige agendapunten www.gelderland.nl

U bent van harte uitgenodigd om deze vergaderingen bij te wonen. Aanvangstijd en vergaderlocatie van de commissies zijn als volgt: Verkeer en Water vanaf 17.30 uur in de Statenzaal; Welzijn vanaf 14.00 uur in Rijnstate, zaal 3.1; Economie en Milieu, vanaf 9.30 uur in de Statenzaal; Algemeen Bestuur, vanaf 17.30 uur in Rijnstate, zaal 3.1; Landelijk Gebied, vanaf 9.30 uur in Rijnstate, zaal 3.1.


---- --