Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
39 Vragen van mevrouw drs. A.C. den Besten
(ingekomen 6 april 2005)


Op 11 november 2004 heeft het college toegezegd om goed te onderzoeken op welke manier we colportage (straatverkoop) op straat aan banden kunnen leggen. Op 24 november is er een brief verschenen van wethouder Van Zanen waarin letterlijk staat dat "het verbod op verkoop en het verbod op collecteren reeds ondubbelzinnig geregeld is in de Algemene Politie Verordening." Vreemd genoeg is hier op straat niets van te merken, zeker niet nu de dagen zonniger worden en er in de ogen van de PvdA-fractie weer meer straatverkopers dan vorig jaar te signaleren zijn.

Er verschijnen van tijd tot tijd artikelen in kranten, nieuws-items op lokale en nationale TV-zenders en het probleem van de colporteurs lijkt van Groningen tot Maastricht irritatie op te roepen, zowel bij het winkelend publiek als bij de politici die er niets aan lijken te kunnen doen. Wij denken dat het Utrecht zou sieren om als eerste grote stad een oplossing voor dit probleem te kunnen leveren. En daar is een mogelijkheid voor: er is namelijk op 24 november 2004 steun gekomen vanuit het Europees Parlement, waar, op 24 februari, een richtlijn is aangenomen die van pas kan komen om de straatverkoop in Utrecht binnen de perken te houden. Deze richtlijn gaat over "...handelspraktijken die rechtstreeks verband houden met het beïnvloeden van beslissingen van de consument over transacties met betrekking tot producten."

Amendement 10, artikel 11 stelt dat "De lidstaten zorgen voor de invoering van passende en doeltreffende middelen ter bestrijding van oneerlijke handelspraktijken, zodat de naleving van deze richtlijn in het belang van de consumenten kan worden afgedwongen."

Omdat wij al 5 maanden wachten op acties van het College van Utrecht én omdat er in het Europees Parlement nu een richtlijn ligt die stelt dat wij dit in onze eigen APV mogen regelen, lijkt het de PvdA-fractie tijd voor concrete acties.

Dit brengt mij tot de volgende vragen:

1. Er van uit gaande dat het College niet stil gezeten heeft in de afgelopen 5 maanden: wat zijn de mogelijkheden die het College heeft om dit probleem op te lossen?
2. Kunt ons laten weten wat de voor- en nadelen van bepaalde aanpakken zijn?
3. Als in de huidige situatie het verbod op verkoop en collecteren in de APV geregeld is, waarom wordt er dan niet gehandhaafd?
4. Bent u bereid er bij de politie op aan te dringen om bij het zien van verkoop of collecteren te vragen naar de noodzakelijke ontheffing? Zo nee, waarom niet?
5. Kent u de Europese richtlijn "oneerlijke handelspraktijken"?
6. Bent u bereid te onderzoeken hoe de Europese Richtlijn op lokaal niveau in praktijk te brengen is? Zo nee, waarom niet?


---- --