Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Uitspraak zaak-Samir A.
Uitzenddatum: Wo. 6 april 2005, 20.30u
Verslaggeving: Bas Haan

De rechtbank in Rotterdam heeft terreur- verdachte Samir A. vandaag vrijgesproken van het beramen van aanslagen in Nederland. Heeft de uitspraak gevolgen voor de vervolging van de overige leden van de Hofstadgroep? In Netwerk een gesprek met de advocaat van Samir A., V. Koppe, en met strafrechtgeleerde T. de Roos.

Gebrek aan bewijs
Een ongenaakbare terrorist en een bedreiging voor onze democratie. Zo beschreef het Openbaar Ministerie de van terrorisme verdachte Samir A. Zij eiste zeven jaar cel en ontzegging van het kiesrecht tegen de jonge moslim. De rechter deelde deze mening niet en sprak hem van de aanklacht vrij wegens gebrek aan bewijs.

Aanslagen
Justitie vermoedde dat Samir A. bezig was met de voorbereiding van aanslagen op onder meer de Tweede Kamer, Schiphol en de kerncentrale in Borssele. Bij een huiszoeking trof de politie plattegronden van deze locaties aan en radicaal islamitische teksten.

Huiszoeking
Aanleiding voor de huiszoeking was zijn vermeende betrokkenheid bij een overval op een supermarkt. Justitie pakte hem op en Samir A. zat sinds juni vorig jaar vast. Maar ook van deze betrokkenheid vond de rechter de bewijslast te dun. De rechtbank veroordeelde A. daarom alleen voor verboden wapenbezit. Een delict waar drie maanden celstraf voor staat.

Krachtig signaal
Met de uitspraak van vandaag sloeg het OM opnieuw de plank mis. Justitie had gewenst dat de rechtbank een krachtig signaal zou afgeven aan eenieder die in de voetsporen wil treden van Samir A. Het OM probeerde al diverse malen een verdachte veroordeeld te krijgen voor het beramen van terroristische aanslagen. Zij is hier echter nog nooit in geslaagd.

Verstrekkende gevolgen?
De uitspraak van vandaag kan verstrekkende gevolgen hebben voor de vervolging van de Hofstadgroep. Wordt het voor het OM nu nog moeilijker om tot een vervolging van terreurverdachten te komen?