Gemeente Amsterdam

Groen licht Raad van State voor gebouwencomplex in het IJ Bestuursrechter keurt bestemmingsplan Westerdokseiland goed 6 april 2005 - webmaster

De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) heeft twee onderdelen van het bestemmingsplan Westerdokseiland, te weten de Kop van het Westerdokseiland in het IJ en de voormalige Spoorbrug, goedgekeurd.Na reparatie door de provincie Noord-Holland zijn deze onderdelen van het bestemmingsplan opnieuw door de RvS beoordeeld en goed bevonden. Deze onderdelen van het bestemmingsplan zijn door de RvS beoordeeld, omdat buurtbewoners kritiek hebben op de massaliteit van het bouwplan in het IJ en de Spoorbrug in geopende stand overlast oplevert voor de daaronder liggende woonboot.

Het Westerdokseiland is een projectgebied aan de Zuidelijke IJ-oever waar meer dan 900 woningen (verhouding 30-40-30 sociaal-midden-duur), 80.000 m² voornamelijk niet-woonfuncties en 60 ligplaatsen voor woonboten gebouwd worden. De bouw van de woningen aan de stadszijde van het Westerdokseiland is na de goedkeuring van dat deel van het bestemmingsplan eind 2004 gestart.

Met de huidige goedkeuring van de twee onderdelen van het bestemmingsplan kan met de voorbereiding van de bouw van de Kop van het Westerdokseiland en van de ontwikkeling van de Spoorbrug nu ook worden begonnen. De Kop van het Westerdokseiland is een gebouwencomplex in het IJ waar voornamelijk niet-woonfuncties worden gerealiseerd. De voormalige Spoorbrug blijft in geopende stand behouden met daarop de mogelijkheid voor een horecafunctie.

Duco Stadig, wethouder Ruimtelijke Ordening, is tevreden met de uitspraak. "Hiermee kan de ontwikkeling van het Westerdokseiland voortvarend worden afgerond." Hoewel er niet zoveel woningen in dit complex komen worden hier belangrijke functies voor dit deel van de binnenstad gerealiseerd. In het Kopgebouw worden namelijk, naast kantoren en ca. 70 woningen, de waterpolitie, een openbare parkeergarage van 500 plaatsen, een 4-sterrenhotel, een jachthaven, winkels, restaurants en cafés ondergebracht.

© Gemeente Amsterdam