Ook gemeenten zouden werkzoekenden een keuze moeten geven

Open brief aan wethouders SZW in Nederland

NEDERLAND, 20050406 -- Het is bij veel werkzoekenden onbekend: als je een WW-, WAJONG- of WAO-uitkering ontvangt kun je de hulp inroepen van een professionele coach, gratis. UWV betaalt voor deze begeleiding. Als je echter niet zelf kiest, wordt het voor je gedaan. En dan is het maar afwachten of je de hulp krijgt die je nodig hebt. Als je zelf kiest, hou je het heft in eigen hand. Voor mensen met een bijstandsuitkering is deze keuzevrijheid er helaas in veel gemeenten nog niet.



Je hebt een uitkering, en wilt graag weer aan het werk. Je bent echter niet de enige, dus het vinden van een passende baan kan erg lastig zijn. Op een bepaald moment zal UWV of de Sociale Dienst waarvan je de uitkering krijgt je oproepen. Na een gesprek wordt je dan doorgestuurd naar een reintegratiebedrijf, waar UWV of de Sociale Dienst op dat moment een contract mee heeft.


"In Nederland zijn zo'n 700 reintegratiebedrijven. Dat ze niet allemaal even goed werk leveren, leer je al snel als je je oor te luisteren legt bij werkzoekenden die bij hen in begeleiding zijn. Bij veel grote reïntegratiebedrijven wordt je als werkzoekende in een sollicitatiegroepje gezet. Voor persoonlijke aandacht en begeleiding is daar weinig tijd." Aldus Maarten Freriks van IDplein, een samenwerkingsverband van 170 kleinschalig werkende reintegratiebedrijven. "Met een groot aantal bedrijven over het hele land hebben we een samenwerking opgezet, om een alternatief te kunnen bieden voor deze grote reïntegratiefabrieken. Gelukkig laat UWV werkzoekenden zelf de keuze door welk bedrijf ze geholpen willen worden. Ze kiezen dan ook massaal voor een IRO (Individuele Reïntegratie Overeenkomst) bij een reïntegratiebedrijf waar ze zelf vertrouwen in hebben. Volgens een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn werkzoekenden erg positief over deze keuzevrijheid. Het zou mooi zijn als ook werkzoekenden met een bijstandsuitkering deze mogelijkheid hadden. Bij de meeste gemeenten is dat helaas nog niet het geval."


Bij de kleinschalig werkende bedrijven kun je verwachten dat er begeleiding op maat wordt geboden. Je krijgt een eigen coach, waar je elke week mee aan de slag gaat om zo snel mogelijk een passende baan te vinden. Als het nodig is, kunnen ook trainingen of scholing deel uitmaken van het traject. "Om een traject te laten slagen, is het erg belangrijk dat het klikt tussen de klant en de coach. Werkzoekenden die zich bij de bij ons aangesloten bedrijven melden, kunnen dan ook vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen bij een reintegratiebedrijf in hun buurt. Vervolgens kunnen ze er zeker van zijn dat ze op een zorgvuldige, persoonlijke en intensieve manier begeleidt worden. Coaches die zich bij het IDplein netwerk willen aansluiten, moeten aan strenge criteria voldoen," zegt Freriks.


Namens de 170 aangesloten bedrijven doet Freriks een oproep aan de wethouders en beleidsmakers van gemeenten in Nederland. Via een open brief aan de wethouders van alle gemeenten roept hij hen op ook mensen met een bijstanduitkering de mogelijkheid te geven zelf hun reïntegratietraject uit te stippelen. "Als iemand zelf kan kiezen door wie hij/zij geholpen wil worden, heb je al een halve wereld gewonnen. Een klant is dan meer gemotiveerd, en kan bij de coach makkelijker praten over problemen die het vinden van een baan in de weg staan. We horen vaak van klanten, die gedwongen worden zich bij een groot reïntegratiebedrijf te melden, dat ze zich terughoudend opstellen en het gevoel hebben in een hoek gedrukt te worden."


Meer info over het onderzoek van het ministerie van SoZaWe:
home.szw.nl/actueel/dsp_persbericht.cfm?jaar=2005&link_id=59571