Gemeente Zwolle

Veel Zwollenaren stemmen op favoriete stadsdichter

Veel burgers in Zwolle hebben gehoor gegeven om op zijn of haar favoriete stadsdichter te stemmen. In totaal zijn er 1560 stemmen uitgebracht, waarvan 136 ongeldig omdat de stemkaart onvolledig was ingevuld of dat men geen inwoner was van Zwolle. Een hoge score gezien de landelijke verkiezing van de Dichter des Vaderlands die 7026 stemmen (Bron: Poetry International) heeft opgebracht.

De definitieve bekendmaking van de eerste officiële Zwolse Stadsdichter door wethouder Cultuur, Erik Dannenberg, is op donderdag 7 april 2005 om 16.45 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis. Daarna draagt de Stadsdichter zijn of hun gedicht voor.
De middag wordt opgeluisterd door een muzikaal intermezzo van Muppetstuff.

Zwolle onderscheidt zich in de verkiezing van de Stadsdichter van andere steden. Zwolle heeft ervoor gekozen om de inwoners te laten stemmen wie de Zwolse Stadsdichter wordt. De drie genomineerde Stadsdichters, Berrie de Boer, Paul Gellings en Firma Weijland (Jack Weijkamp en Lucy Legeland) hebben een actieve promotiecampagne gevoerd waardoor het Stadsdichterschap is gaan leven in Zwolle, maar ook in Nederland.


---