Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Letteren

29 maart 2005

Congres over belangrijkste schrijfster van Nederlandse 18e eeuw

'Belle van Zuylen / Isabelle de Charrière: Education & Creation'

Op 7 t/m 9 april 2005 vindt ter gelegenheid van de 200e sterfdag van de schrijfster Belle van Zuylen het congres 'Belle van Zuylen / Isabelle de Charrière: Education & Creation' plaats. Het congres wil een grotere bekendheid geven aan het literaire werk van deze schrijfster en aan het onderzoek hierover door specialisten uit binnen- en buitenland. De organisatie is in handen van het Genootschap Belle van Zuylen en de Universiteit Utrecht. De opening wordt verricht door mr. Yvonne van Rooy, voorzitter van het College van Bestuur. Het congres vindt plaats in het Academiegebouw in Utrecht en op Slot Zuylen in Maarssen.

Uit het aantal aanmeldingen voor het congres blijkt duidelijk dat er veel belangstelling bestaat voor Belle van Zuylen, zowel bij specialisten op het gebied van literatuur en geschiedenis als bij 'gewone' lezers. Deze lezers zijn vaak meer vertrouwd met de persoon van Belle van Zuylen en met wat ze in haar correspondentie over zichzelf schrijft, dan met haar andere literaire werk. Dat maakt dat de meeste sprekers het publiek waarschijnlijk veel nieuws te bieden hebben.

Meertalig

De voertalen van het congres zijn het Nederlands, het Frans en het Engels. De bedoeling is dat van iedere lezing een uitgebreide samenvatting aanwezig zal zijn in één van de twee andere talen dan die door de spreker wordt gebruikt. Korte impressies van de lezingen zijn momenteel beschikbaar op de website van het congres (www.let.uu.nl/bellevanzuylen; zie onder 'abstracts'). Na de lezingen is er gelegenheid tot discussie. Daarbij kunnen vragen of opmerkingen ook worden geformuleerd in het Nederlands.

Tentoonstelling

In het Utrechts Universiteitsmuseum is deze zomer een kleine tentoonstelling te zien, die wordt verzorgd door studenten Cultuureducatie in het kader van hun opleiding. De titel is ontleend aan een uitspraak van Belle van Zuylen: 'Als ik denk twijfel ik. Belle van Zuylen en de bèta-wetenschappen.' De tentoonstelling wordt op 8 april geopend.

Performances

Beeldend kunstenares Mirjam van Tilburg toont tijdens het congres twee 'Lessen', zoals zij ze zelf graag noemt. Door middel van deze lessen probeert ze voor te stellen hoe het zou zijn om opgeleid te worden door Belle van Zuylen. Het videowerk tijdens de pauzes,'Lessen van Belle van Zuylen: Dialoog over de welsprekendheid, Tacitus' gaat in op de angst om Belle van Zuylen als begeleider niet teleur te stellen. Tijdens de opening in het Universiteitsmuseum is er een performance, Lessen van Belle van Zuylen: 'Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid', waarin Mirjam van Tilburg haar eigen ondergeschiktheid aan Belle van Zuylen zal testen.

Speciale Uitgave
Het Genootschap Belle van Zuylen publiceert naar aanleiding van het congres een minder bekende tekst van de schrijfster in een tweetalige (Frans-Nederlandse) versie. Het gaat om één van de pamfletten die Belle van Zuylen in de jaren tachtig schreef over de politieke situatie in de Republiek der Verenigde Nederlanden: Réflexions sur la générosité et sur les princes (Over de noodzaak van edelmoedigheid, in het bijzonder voor vorsten). Tijdens het congres zal deze bijzondere uitgave te koop zijn.

Slot Zuylen

Het congres wordt georganiseerd in samenwerking met Museum Slot Zuylen, het Erfgoedhuis Utrecht en de Kastelenstichting. Deze samenwerking manifesteert zich vooral op de derde congresdag die plaatsvindt op Slot Zuylen in Maarssen. Dit is de plek waar Belle van Zuylen woonde voor zij naar Zwitserland vertrok. Op deze dag wordt ook het Jaar van het Kasteel geopend. 's Ochtends worden er twee lezingen gehouden in de kerk naast het Slot door prof. Monique Moser-Verrey (Universiteit van Montreal) en prof. Willem Frijhoff (VU Amsterdam). 's Middags is er een feestelijk programma dat zich afspeelt op diverse plaatsen in en rondom het Slot. De middag wordt afgesloten met een receptie aangeboden door de Zwitserse ambassadeur (zie www.let.uu.nl/bellevanzuylen; onder 'programma').

Belle-van-Zuylen-wisselleerstoel

In dit herdenkingsjaar wordt de Belle-van-Zuylen-wisselleerstoel van de Universiteit Utrecht bezet door twee specialisten op het gebied van Belle van Zuylen en van vrouwengeschiedenis. Van april t/m juni bekleedt prof. Monique Moser-Verrey (Montreal) deze functie. Zij heeft veel gepubliceerd over de Franse 18e-eeuwse roman, en in het bijzonder over de romans van Belle van Zuylen. Op woensdag 6 april houdt Moser- Verrey haar oratie in de Pieterskerk. Van oktober t/m december wordt de leerstoel bezet door prof. Nicole Pellegrin (Parijs). Zij is historica en antropologe en gespecialiseerd in vrouwen- en textielgeschiedenis. Pellegrin houdt haar oratie op 4 oktober in het Academiegebouw.

Meer informatie:

Over de schrijfster: Genootschap Belle van Zuylen: www.charriere.nl

Over het congres: www.let.uu.nl/bellevanzuylen

Voorlichter Johan Vlasblom (030) 253 4073, j.vlasblom@csc.uu.nl