Gemeente Den Haag

maart 2005
Restauratie monument Van Saxen-Weimar-Eisenach voltooid (29 maart)

Het monument Van Saksen-Weimar-Eisenach aan het Lange Voorhout is in volle luister hersteld. De in januari begonnen restauratie is hierdoor volgens plan voltooid. Prins Michael van Saxen-Weimar-Eisenach brengt op 7 april een bezoek aan het monument. Hij is een telg uit het geslacht van Hertog Karel Bernard van Saksen-Weimar-Eisenach, aan wie het monument is gewijd. De prins opent die dag ook de gerestaureerde Duindorpdam over het Verversingskanaal. Het terrein rond het kanaal was eigendom van zijn familie.

Voor de restauratiewerkzaamheden moesten vooraf tal van maatregelen worden genomen, omdat het monument is gelegen binnen het afgezette gebied rond de Amerikaanse ambassade. De bij deze werkzaamheden betrokken personen werden gescreend, steiger- en afdekmateriaal moesten aan veiligheidsvoorschriften voldoen en het restauratiemateriaal werd intensief gecontroleerd. Ook was speciale toestemming nodig van de 'Lokale Driehoek' (burgemeester, hoofdcommissaris van politie en hoofdofficier van justitie).

De restauratiewerkzaamheden bestonden uit het specialistisch reinigen van de steen, het uithakken van slechte stukken steen, het herstellen van steen en voegwerk, het opknappen en in de was zetten van de bronzen ornamenten en belettering. De bronzen elementen zijn gerestaureerd bij bronsgieterij Binder in Haarlem. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft over de aanpak advies uitgebracht. Het werk is uitgevoerd in opdracht en onder toezicht van de Afdeling Onderhoud Gebouwen van de gemeentelijke Dienst OCW.

Het monument is in 1866 onthuld ter nagedachtenis aan Hertog Karel Bernard van Saxen Weimar Eischenach, die leefde van 1792 tot 1862. Hij was een gelauwerde militair, die in 1815 bij de Slag bij Waterloo aan Nederlandse zijde meevocht. Later was hij commandant van het leger in Nederlands-Indië. Voorts hield hij zich een aantal keren bezig met de organisatie van het Nederlandse leger. Het monument is ontworpen door architect en schilder in romantisch-classistische stijl J.Ph. Koelman en H.P. Vogel, hoofdonderwijzer bouwkunde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.