Gemeente Den Haag

maart 2005
Natuurmonument westduinpark: Een nieuwe visie en beheerplan (30 maart)

Van 7 april tot en met 5 mei 2005 liggen de concepten 'Beheervisie natuurmonument Westduinpark 2005' en het 'Beheerplan natuurmonument Westduinpark 2005 t/m 2010' voor inspraak ter inzage in het gemeentelijk ContactCentrum en in de stadsdeelkantoren Loosduinen, Segbroek en Scheveningen. In beide documenten staat het duurzaam in stand houden van de internationaal waardevolle en beschermde leefgebieden Westduinpark en de Bosjes van Poot centraal. Daarnaast richt het beheer zich ook op het verbeteren van de recreatieve functie van het Westduinpark.

Beheervisie Westduinpark
In de Beheervisie natuurmonument Westduinpark 2005 staan de uitgangspunten voor duurzame instandhouding van het gebied. Op basis van deze uitgangspunten zijn doelstellingen voor natuur, landschap, ecologie, recreatie, zeewering, cultuurhistorie, archeologie, communicatie en educatie uitgewerkt. Verder zijn twaalf voorstellen voor kwaliteitsverbetering opgenomen. Deze voorstellen zijn met name gericht op het verbeteren van het recreatief gebruik van het Westduinpark (o.a. herstel en verbeteren van voet- en fietspaden, bewegwijzering, terreinmeubilair en informatievoorziening).

Beheerplan Westduinpark
In het Beheerplan natuurmonument Westduinpark 2005 t/m 2010 zijn, voor een periode van zes jaar, beheermaatregelen voor instandhouding van het gebied beschreven. De locaties waar de werkzaamheden worden uitgevoerd zijn op kaartjes aangegeven. In het kader van de Natuurbeschermingswet is het beheerplan tevens een vergunning- en subsidieaanvraag, in te dienen bij de provincie Zuid-Holland, voor uit te voeren werkzaamheden.

Beschermde status
Het Westduinpark en de Bosjes van Poot zijn in 1990 binnen de Natuurbeschermingswet aangewezen als 'staats- en beschermd natuurmonument Westduinpark'. Vervolgens zijn deze gebieden in 2003 aangewezen als Europees Habitatrichtlijngebied. Hierdoor heeft het duingebied een bijzondere beschermde status. Ook de Flora- en Faunawet voor de soortenbescherming is hier van toepassing.