Ingezonden persbericht


Leiden, 31 maart 2005

Krachtenbundeling in VSV-jongerenloket moet uitval onder jongeren voorkomen

Jongerenloket voor voortijdig schoolverlaten in de Duin- en Bollenstreek

De organisaties die zich in de Duin- en Bollenstreek met de aanpak van voortijdig schoolverlaten (VSV) bezighouden hebben hun krachten gebundeld. Op donderdag 7 april 2005 gaat het VSV-jongerenloket van start. Het Jongerenloket richt zich op jongeren tot 23 jaar met weinig opleiding en geringe kansen op de arbeidsmarkt. De centrale meldfunctie van het Jongerenloket moet voorkomen dat deze groep jongeren buiten de boot valt.

Er zijn diverse redenen waarom jongeren voortijdig een punt zetten achter hun schoolcarrière. Voor sommige jongeren is het een gebrek aan motivatie of een verkeerde studiekeuze. Anderen kampen met aanpassingsproblemen, psychosociale problemen of verslaving. De ervaring leert dat deze jongeren een grote kans hebben werkloos te worden of te blijven. Het terugdringen van voortijdig schoolverlaten en het bestrijden van jeugdwerkloosheid gaan dan ook hand in hand. Het streven van de samenwerkende organisaties is dat zo veel mogelijk jongeren minimaal een diploma op mbo 2-niveau halen. Jongeren voor wie dit te hoog gegrepen is, moeten kunnen doorstromen naar een leerwerksituatie met uitzicht op een baan.

In het Jongerenloket werken de volgende organisaties samen: het Centrum voor Werk en Inkomen Duin- en Bollenstreek (CWI), het Regionaal Opleidingen Centrum Leiden, het ID College, het Nova College, het Samenwerkingsverband (speciaal) voortgezet onderwijs Duin- en Bollenstreek (VO/SVO), het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) Zuid-Holland Noord en de gemeentelijke sociale diensten in de regio. Ook zijn de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg, Voorhout en Warmond betrokken.

Door middel van het uitwisselen van gegevens willen de organisaties een sluitende aanpak van voortijdig schoolverlaten realiseren. Het belangrijkste doel van het Jongerenloket is jongeren zonder startkwalificatie beter te helpen bij het zoeken naar een opleiding of het vinden van een baan. Daarnaast willen de organisaties meer inzicht krijgen in de populatie en de problematiek van voortijdige schoolverlaters, een methode ontwikkelen voor trajectbegeleiding en de uitval terugdringen.

Het Jongerenloket richt zich met zijn activiteiten op de Duin- en Bollenstreek. In de regio Leiden is sinds oktober 2004 eveneens een Jongerenloket aan het werk. De coördinatie van beide loketten is in handen van het RBL Zuid-Holland Noord. Het project Jongerenloket is financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht