Gemeente Enschede

Enschede gastheer voor lokale rekenkamers

dinsdag 05-04-2005

symposium helpt rekenkamers hun rol te vinden

Op donderdag 7 april wordt in het stadhuis van Enschede het symposium 'Leren voor de toekomst' gehouden. Vertegenwoordigers uit Overijssel en Gelderland wisselen kennis, ervaring en problemen uit bij het zoeken naar de juiste rol van lokale rekenkamers.

Per 1 januari 2006 moet elke gemeente in Nederland een rekenkamer(functie) hebben; dit is één van de gevolgen van de invoering van het dualisme. Doel van de rekenkamer is de kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad te versterken, door zowel gevraagd als ongevraagd onderzoek te doen naar effect en efficiency van relevante beleidsterreinen. Veel gemeenten hebben vragen als 'hoe worden raad en bevolking betrokken bij de onderzoeken?', 'welke onderwerpen komen in aanmerking voor onderzoek?' en 'moet de rekenkamer zich beperken tot onderzoek of moet ze de gemeenteraad ook adviseren op basis van de onderzoeken?'.

Het symposium is op initiatief van het raadspresidium van Enschede georganiseerd door het KennisInstituut Stedelijke Samenleving i.s.m. de rekenkamer Enschede. Ongeveer 70 vertegenwoordigers uit lokale en provinciale rekenkamers, griffiers, raadsleden en colleges van gemeenten in Overijssel en Gelderland worden op het symposium verwacht. Het onlangs door de rekenkamer Enschede gehouden onderzoek naar welzijnswerk wordt tijdens de workshops van het symposium gebruitk as praktijkcasus. De rekenkamer Enschede heeft een vijftal onderzoeken gedaan, waaronder recentelijk naar het welzijnswerk.


---