Gemeente Den Haag

april 2005
Zonnestroom op 26 openbare basisscholen in Den Haag (4 april)

Op 26 Haagse openbare basisscholen in Den Haag zijn de afgelopen maanden zonnestroom-installaties op de schooldaken geplaatst. Dit is ter promotie van de toepassing van duurzame energiebronnen. Pierre Heijnen, wethouder van onderwijs en Ries Smits, wethouder van Duurzaamheid geven het startsein voor de scholen om gebruik te gaan maken van zonne-energie. Op 7 april 2005 om 9.00 uur stellen zij de installatie van de openbare basisschool Het Kompas aan de Da Costastraat 40 officieel in werking.

De gemeente Den Haag wil met de plaatsing van de zonnestroom-installaties leerlingen, ouders en onderwijspersoneel kennis laten maken met het gebruik van duurzame energie. Daarnaast zorgen de zonnepanelen voor een besparing in het gebruik van conventionele energie. Scholen krijgen de mogelijkheid om speciaal ontwikkelde energie-leskisten, ontwikkeld door de afdeling Milieucommunicatie van de gemeente, te gebruiken. Binnen het thema energie is er voor alle groepen een leskist beschikbaar.

Op de scholen zijn naast de zonnestroom-installaties ook displays geplaatst, waarop de energiestanden en het energieverbruik te zien zijn. De displays, die op een centrale plek in de school hangen, kunnen speelsgewijs worden gebruikt in de lessen over energie. Elke zonnestroom-installatie heeft ongeveer 3000 Wattpiek. Dit is vergelijkbaar met het stroomverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden.