Universiteit van Tilburg

Van Johannes Paulus II naar een nieuwe paus

Debatten rond overlijden paus

Op donderdag 7 april 2005 organiseert de Theologische Faculteit Tilburg twee sessies rond het overlijden van paus Johannes Paulus II. Aan de orde komen onder meer zijn profiel, zijn betekenis voor Nederland en de procedure voor zijn opvolging.

De wereld neemt afscheid van Johannes Paulus II. Niet alleen christenen van alle continenten rouwen, maar ook staatshoofden en politieke leiders van vele landen kenmerken de overleden paus als een grote persoonlijkheid en onvermoeibare advocaat voor vrede en gerechtigheid in de wereld. Hij wordt geacht voor zijn inzet voor mensenrechten en solidariteit, maar tegelijk worden er vragen gesteld bij zijn binnenkerkelijke visie en beleid.
Drie docenten van de Theologische Faculteit kijken enerzijds terug op het pontificaat van Johannes Paulus II en zijn specifieke betekenis voor Nederland en anderzijds vanuit kerkjuridisch perspectief vooruit op de procedure tot ambtsaanvaarding van de nieuwe paus. De deelnemers van het debat zijn: Prof.dr. Jan Jacobs (kerkgeschiedenis), dr. Henk Witte (dogmatische theologie) en dr. Myriam Wijlens (kerkelijk recht).

Donderdag 7 april vindt er een debat plaats in de middagpauze o.l.v. dr. Kees de Groot (Black Box, gebouw K, 12.45-13.45 uur). Hiervoor zijn vooral docenten en studenten van de UvT uitgenodigd.

In een openbare avondsessie (gebouw TFT) Academielaan 9, zaal 8, 20.00-22.00 uur) zullen genoemde drie docenten een korte inleiding houden en vervolgens o.l.v. dr. Frank Petter (Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing) met het publiek in debat gaan.

Dr. Henk Witte: Johannes Paulus II: profiel van een paus Wat dreef paus Johannes Paulus II en welke accenten heeft hij gelegd in zijn pontificaat? Pro-actieve evangelisatie als sleutel van het pontificaat.

Prof. dr. Jan Jacobs: Johannes Paulus II en katholiek Nederland: een haat-liefde verhouding
Via de Bijzondere Synode in 1980, het Pausbezoek in 1985 en de Ad limina-bezoeken van 1983, 1988, 1993, 1998 en 2004 kan in beeld worden gebracht hoe JPII over het katholicisme in Nederland dacht. De reacties in Nederland op deze gebeurtenissen laten zien hoe de Nederlandse katholieken tegen deze paus aankijken.

Dr. Myriam Wijlens: Van een vacante Stoel naar een nieuwe paus: kerkjuridische reflecties
Hoe wordt de kerk bestuurd tijdens een vacante Stoel en hoe wordt een nieuwe paus gekozen?

Informatie: Theologische Faculteit Tilburg, tel. 013 - 466 2580.