Gemeente Utrecht

Geachte leden van de Raad,

Op 29 maart 2005 heeft de Voorzieningenrechter uitspraak gedaan in een kort geding, dat de particuliere eigenaar van het pand Vredenburg 29 tegen de krakers in haar pand had aangespannen. Het vonnis luidt dat de krakers het pand binnen een week na betekening door de deurwaarder, moeten verlaten en het pand in lege staat ter vrije beschikking aan de eigenaar te stellen (KG-nr: 190458 KG ZA 05-132).

Naar aanleiding van deze uitspraak hebben de krakers kennis gegeven van het feit om op donderdag 7 april te willen demonstreren tegen het gedwongen verlaten van het pand. In aanloop naar deze demonstratie hebben er zich afgelopen zaterdag op Vredenburg ongeregeldheden voorgedaan. Op zaterdag 2 april omstreeks 23.00 uur constateerde de politie dat op de busbaan twee barricades in brand stonden en zich een groep van ongeveer veertig personen had verzameld. Diverse eenheden (ongeveer 25 politiemensen) kwamen ter plaatse. Bij aankomst van de politie op Vredenburg werden diverse politiemensen, vanaf het dak door personen uit het gekraakte pand op Vredenburg 29, bekogeld met flessen, verfbommen en vuurwerk.

Ter handhaving van de openbare orde heeft de politie op Vredenburg enkele charges uitgevoerd waarbij gebruik is gemaakt van de wapenstok en de inzet van politiehonden. De twee in brand staande barricades, onder meer bestaande uit houten pallets, zijn door de brandweer geblust. Personeel van de Reinigingsdienst heeft de rommel opgeruimd die ter hoogte van het gekraakte pand op straat door de krakers was achtergelaten. De afgezette wegen zijn 's nachts omstreeks 02.00 uur weer vrijgegeven.

Thans wordt de begeleiding van de demonstratie van 7 april aanstaande voorbereid. Over het verloop van de demonstratie zal ik u na afloop berichten.

Ik vertrouw er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. De burgemeester van Utrecht.