Greenpeace

P E R S B E R I C H T

Greenpeace: kerncentrale Borssele draagt bij aan gevaar voor kernwapens

Gezocht: opslagruimte voor plutonium

Greenpeace Nederland zoekt vandaag opslagruimte voor het Nederlandse plutonium, afkomstig uit het afval van kerncentrale Borssele. Deze ochtend komt de tweede lading hoogradioactief afval uit Frankrijk voor opslag in Vlissingen, maar waar het Borsselse plutonium naartoe moet weet niemand. Terwijl plutonium de grondstof is voor kernwapens. Actievoerders van Greenpeace vragen aandacht voor dit probleem door een enorme kernbom van zes bij twee meter af te leveren bij de opslagplaats voor hoogradioactief afval. Greenpeace wil dat Nederland zo snel mogelijk stopt met het produceren van plutonium en kernafval. Zij roept de regering op Borssele te sluiten zoals afgesproken in het regeerakkoord.

"Nederland draagt met dit plutonium direct bij aan het gevaar voor kernwapens," zegt Rianne Teule, campagneleider kernenergie van Greenpeace. "Zelfs de overheid krijgt geen inzicht in wat er met het plutonium uit Borssele gebeurt! Als Nederland de dreiging van kernwapens wil tegengaan, is dit - naast het onoplosbare afvalprobleem - een levensgroot argument om Borssele zo snel mogelijk te sluiten."

Voordat het kernafval uit kerncentrale Borssele wordt opgeslagen, gaat het eerst naar de opwerkingsfabriek in La Hague in Frankrijk om het afval op te werken. Na het opwerken - waarbij het afval niet minder radioactief wordt - komt het hoogradioactieve afval weer terug naar Nederland. Bij dit opwerkingsproces worden echter ook plutonium en uranium vrijgemaakt uit het kernafval.

In tegenstelling tot wat de kerncentrale vaak beweert, is ook het plutonium dat in Borssele wordt geproduceerd, geschikt om kernbommen van te maken. Borssele produceert ongeveer 100 kilo plutonium per jaar, genoeg voor 14 kernwapens . Er staat nu al 2700 kilo Nederlands plutonium tijdelijk opgeslagen in La Hague, en daar komt de komende tien jaar nog eens 1000 kilo bij. Er ligt nu al voldoende Nederlands plutonium in Frankrijk voor bijna 400 kernbommen.

Het transport dat vandaag terugkomt uit Frankrijk is het tweede van tenminste zeven transporten met hoogradioactief afval. Dit hoogradioactief afval van kerncentrale Borssele, dat 240.000 jaar gevaarlijk blijft, wordt voor 100 jaar opgeslagen bij de COVRA in Vlissingen.

"Kerncentrale Borssele strooit de mensen zand in de ogen door te doen alsof een groot deel van het kernafval wordt hergebruikt. De eigenaar zwijgt in alle talen over het probleem van plutonium, de grondstof voor kernwapens die bij het opwerkingsproces vrijkomt," aldus Rianne Teule. "Als Nederland schone handen wil houden, dan moet de Nederlandse overheid accepteren dat kernenergie geen schone en geen veilige manier van energieopwekking is. Kerncentrale Borssele moet zo snel mogelijk sluiten."