---


---

Marechaussee rolt bende kinderhandelaren op

7-4-2005 10:18:00

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft een bende kinderhandelaren opgerold die de afgelopen anderhalf jaar tientallen Chinese kinderen Nederland binnensmokkelde. Een deel van hen is op doorreis gezet naar andere Europese landen, waaronder in ieder geval naar Frankrijk en Italië. Anderen verdwenen in het illegale circuit. Er zijn achttien verdachten opgepakt, variërend in leeftijd tussen de 15 en 55 jaar.

In het illegale circuit worden de kinderen vaak verkocht als goedkope arbeidskracht, zo bleek in september uit een onderzoek dat Unicef naar kinderhandel in Nederland deed. Mensenhandelaren slijten hen voor bedragen tussen de 10.000 en 15.000 euro aan bijvoorbeeld restaurants, naaiateliers en bordelen.

Het onderzoek naar de kinderhandel, Lama genoemd, begon in november 2004 na verontrustende meldingen van de Stichting Nidos. Deze belangenorganisatie vertelde dat er minderjarige alleenstaande asielzoekers, zogenoemde ama's, spoorloos verdwenen uit woongroepen waar ze verbleven. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat achter deze kinderhandel een criminele organisatie zat. Dit netwerk maakte onder meer gebruik van valse paspoorten en hanteerde een duidelijke taakverdeling voor het regelen van vervoer en documenten.

De aangehouden groep verdachten bestaat voor het merendeel uit tot Nederlander genaturaliseerde Chinezen. Ook zijn twee Nederlandse medewerkers van het beveiligde platform op Schiphol en een Turk en een Bulgaar aangehouden. Deze arrestanten worden concreet verdacht van mensensmokkel, het gebruik van valse documenten, het witwassen van crimineel geld en het lidmaatschap van een criminele organisatie.