LANDELIJKE CLIENTENRAAD

Presentatie rapport: De Zin en Onzin van Reïntegratie

Persbericht

Woensdag 6 april 2005

EMBARGO tot donderdag 7 april 10.45 uur!

Presentatie onderzoeksrapport tijdens congres 'De Zin en Onzin van Reïntegratie'

Driekwart mensen heeft niets aan reïntegratietraject gehad

De vele miljarden euro's die omgaan in de reïntegratiemarkt komen niet goed terecht. Maar liefst driekwart van de mensen zegt niets te hebben gehad aan hun reïntegratietraject.
Dit blijkt uit een net afgerond onderzoek onder cliënten van het UWV, CWI en Sociale Diensten. Het onderzoeksrapport wordt morgen officieel aangeboden tijdens het jaarlijkse congres van de Landelijke Cliëntenraad (LCR) in de Meervaart in Amsterdam.

Tijdens het congres 'De zin en onzin van reïntegratie' van de LCR worden vele aspecten van reïntegratie besproken. De uitkomsten van het onderzoek vormen een extra impuls voor de debatten en workshops die de hele dag geprogrammeerd staan.
Het is inmiddels bekend dat dit kabinet werk centraal stelt. Vele honderden reïntegratiebedrijven proberen opdrachten te verwerven om mensen weer aan het werk te helpen. Al dat geld en die aandacht zou resultaten moeten opleveren. Het onderzoek laat zien dat dit niet het geval is. Veel cliënten zijn teleurgesteld over de ondersteuning die zij krijgen bij het vinden van werk. De LCR heeft al vaak aandacht gevraagd voor deze problematiek. De LCR is van mening dat mensen zelf veel meer invloed moeten krijgen bij het opstellen van een reïntegratieplan en de keuze voor een reïntegratiebedrijf. De net ingevoerde Individuele Reïntegratieovereenkomst biedt deze mogelijkheid. De LCR is hier dan ook een groot voorstander van. De werking zou wel moeten worden uitgebreid.

Naast de aanbieding van het onderzoeksrapport zijn er nog meer hoogtepunten. Voor de derde keer wordt de Ab Harrewijn-rede uitgesproken. De eerste en de tweede staan respectievelijk op naam van minister Aart-Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en D66-kamerlid Bert Bakker. Wie de derde versie voor zijn of haar rekening neemt, blijft tot op het laatst een verrassing. Tot slot wordt voor de derde keer de Cliënt in Beeld Prijs uitgereikt door de jury-voorzitter Inge-Marie van Klaveren. De prijs heeft deze keer het thema: het ongevraagde advies, initiatieven om het beleid en of de uitvoering te beïnvloeden.
Het congres 'De zin en onzin van Reïntegratie' begint om 10 .00uurin de Meervaart, Meer en Vaart 300 in Amsterdam.