Universiteit van Tilburg

Hoge Koninklijke onderscheiding voor Jan Vranken

Embargo tot 7 april 2005, 18.00 uur

Donderdag 7 april wordt aan hoogleraar Privaatrecht prof. mr. J.B.M. Vranken om 17.50 uur in gebouw E, zaal EZ 10 de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uitgereikt. Dat geschiedt door burgemeester Vreeman van Tilburg tijdens het symposium ter gelegenheid van het verschijnen van het nieuwe boek van Vranken, getiteld Algemeen Deel, een vervolg.

Prof. mr. Jan Vranken, hoogleraar Privaatrecht aan de faculteit Rechtsgeleerdheid, wordt benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij is sinds 1983 verbonden aan de Universiteit van Tilburg, in eerste instantie als hoogleraar burgerlijk recht en procesrecht. In 1992 werd hij advocaat-generaal bij de Hoge Raad, maar bleef in deeltijd verbonden aan de Tilburgse universiteit. Sinds 1997 is hij voltijd hoogleraar Methodologie van het Privaatrecht.

Vranken wordt gezien als een van de meest eminente en invloedrijke beoefenaren van de rechtswetenschappen van ons land. Hij speelt een zeer vooraanstaande rol in de Nederlandse rechtswetenschap en publiceerde zeer vernieuwend, origineel en grensverleggend werk over de grondslagen van het privaatrecht. Sinds het begin van zijn carrière publiceerde hij meer dan 200 wetenschappelijke publicaties en 150 annotaties, waarvan meerdere in internationaal verband.

Hij is tevens een begenadigd onderzoeksleider en voortreffelijk promotiebegeleider. Zo zijn vijf van zijn vijftien promovendi inmiddels zelf hoogleraar: Barendrecht, Van Erp, Hoying, Raaijmakers en Vlaardingerbroek. Vranken is aangezocht als auteur van het nieuwe Algemeen Deel, over de rechtsvinding door de rechter, uit de Asser-serie. Het uit 1931 stammende oorspronkelijke Algemeen Deel is van de hand van Paul Scholten en is uitgegroeid tot de klassieker op rechtswetenschappelijk gebied. Sinds 2001 werkt Vranken samen met enkele collega-hoogleraren, in opdracht van het Ministerie van Justitie, aan een ander prestigieus en ambitieus project, te weten de herziening van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

Vranken is tevens betrokken bij het ambitieuze Europese onderzoeksproject van de Study Group on a European Civil Code (een Europese groep toponderzoekers). Het project beoogt te komen tot een Restatement van de beginselen vanhetEuropesePrivaatrecht.Zijn vooraanstaande positie blijkt verder uit diverse bestuurlijke werkzaamheden.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl).