ABN AMRO

Amsterdam, 07 april 2005

ABN AMRO: sterke groei krediet MKB

Economen van ABN AMRO verwachten dat het volume van de totale kredietmarkt van het MKB en grootbedrijf in Nederland dit jaar met 4,4% zal stijgen. Een flink deel hiervan komt voor rekening van het MKB. Zo zag de bank alleen al over het eerste kwartaal een groei van 5% ten opzichte van het vierde kwartaal in haar eigen kredietverlening aan het MKB. Het stijgend aantal leningen kan erop wijzen dat MKB-bedrijven anticiperen op betere tijden. Het MKB moet het vooral hebben van de binnenlandse vraag, die in 2004 teleurstelde. Economen van de bank verwachten dat de particuliere consumptie en binnenlandse investeringen zich dit jaar iets gunstiger zullen ontwikkelen met een groei van respectievelijk 0,7% en 2,9%. Een eerste aanwijzing hiervoor is het al drie maanden stijgend consumentenvertrouwen in combinatie met het weer positieve producentenvertrouwen. Verder duidt de gestegen vacaturegraad en het toenemend aantal uitzendbanen op verbetering van de arbeidsmarkt.

Han de Ruiter, directeur MKB relaties ABN AMRO: "We zien de groei met name terug in de ontwikkeling van het Ondernemerskrediet, waarvan onlangs het 50.000ste krediet is verstrekt. Dit is 11% van de totale MKB-markt." Met het Ondernemerskrediet kan een klant krediet krijgen tussen EUR 5.000 - 125.000. Bij dit krediet worden geen specifieke zekerheden gevraagd.

De Ruiter: "Met het Ondernemerskrediet spelen we in op de groeiende behoefte aan snelle, toegankelijke kredietverstrekking aan de klant. We hebben de procedures voor kleinere kredieten aanzienlijk versneld door een gestandaardiseerde aanpak. Daarbij zien we voordelen in de nieuwe Basel II richtlijnen, die het mogelijk maken dat banken die hun kredietrisico's goed in kaart hebben gebracht, kunnen volstaan met soepeler eisen om duur eigen vermogen aan te houden ten opzichte van het uitstaande krediet".

ABN AMRO Bank N.V.

Afdeling Persvoorlichting
(HQ 9140)
Postbus 283
1000 EA Amsterdam

Telefoon: 020 628 89 00
Buiten kantoortijden:
020 629 80 00
Fax: 020 629 54 86


Copyright © 1998-2005 ABN AMRO Bank N.V.
All rights reserved.