Gemeente Westerveld

7-4-2005
Nieuwsbrief nummer 4 over nieuw gemeentehuis

Bestemmingsplan
In de vorige nieuwsbrief van oktober 2004 hebben we u geïnformeerd over het inspraak- en overlegproces over het voorontwerp van het bestemmingsplan, dat de bouw van het nieuwe gemeentehuis mogelijk moet maken. We spraken de verwachting uit dat dit proces enkele maanden zou gaan duren.

Op 2 november is in het Dingspilhuus in Diever een inspraakavond gehouden voor iedereen. De bijeenkomst werd goed bezocht door ongeveer 120 mensen en de reacties op het plan waren overwegend positief. Het volledige verslag van de bijeenkomst kunt u lezen op onze website via Actueel naar Nieuw gemeentehuis. Op onze website kunt u ook het planontwerp inzien. In de vorige nieuwsbrief is de planopzet in grote lijn beschreven. Van de mogelijkheid om gedurende een maand schriftelijk op het voorontwerp te reageren is door 1 persoon gebruik gemaakt. De gemeente is verplicht met diverse instanties overleg te voeren over een bestemmingsplan, zoals provincie, waterschap, rijksdiensten, instanties voor natuur- en cultuurbescherming etc. Dit overleg heeft de afgelopen maanden plaatsgevonden. Het heeft er toe geleid dat het plan op een aantal ondergeschikte punten is gewijzigd en/of aangevuld.

Ontwerpplan ter inzage
De resultaten van de inspraakronde en het vooroverleg zijn verwerkt en daarmee heeft plan de status van ontwerpplan gekregen. Dit ontwerpplan ligt met ingang van 14 april 2005 gedurende 4 weken in het gemeentehuis (ingang achterzijde) ter inzage. U kunt het plan dan ook digitaal raadplegen op onze website. Een ieder kan desgewenst gedurende de terinzagetermijn een zienswijze op het plan indienen bij de gemeenteraad. De officiële publicatie daarover staat zowel in Daâs Mooi en de Staatscourant van 14 april 2005 als op de website.

Verdere procedure
Degene die een zienswijze heeft ingediend krijgt gelegenheid deze mondeling toe te lichten bij de vaste raadscommissie. Vervolgens bepaalt het college van burgemeester en wethouders een standpunt over de zienswijze(n) en legt die met een voorstel over het ontwerpplan ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Naar verwachting zal de raad in de maand juli daarover een beslissing kunnen nemen. Hierna moet het plan worden goedgekeurd door de provincie. Daarover wordt eind 2005 een besluit verwacht.

Programma van eisen voor de nieuwbouw

Bedoeling is dit jaar ook de architect te selecteren die een ontwerp voor de nieuwbouw zal maken. Deze selectie vindt plaats op basis van een programma van eisen, waaraan op dit moment nog wordt gewerkt. In dit programma staan de eisen waaraan het nieuwe gemeentehuis moet voldoen wat betreft de omvang, de indeling, het gebruik, de technische eisen en de kosten. Uiteraard binnen de uitgangspunten zoals geformuleerd in het bestemmingsplan. De architect moet volgens de Europese regels worden aanbesteed. De selectieprocedure wordt begeleid door een commissie met daarin vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de ambtelijke organisatie en enkele externe deskundigen. Daarnaast is het de bedoeling dat ook de bevolking van onze gemeente een voorkeur kan uitspreken over twee of drie door de commissie geselecteerde schetsontwerpen.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Simon Ronda (projectleider nieuwbouw gemeentehuis), tel.0521 - 349 350. E-mail: s.ronda@gemeentewesterveld.nl. Voor informatie over het bestemmingsplan is Jacob Zwier, coördinator cluster bouwen, tel.nr.: (0521) 349 421 het aanspreekpunt. E-mail:
j.zwier@gemeentewesterveld.nl.

In de volgende nieuwsbrief zullen we u informeren over het verloop van de bestemmingsplanprocedure en over het programma van eisen en de procedure om de architect te selecteren