KPMG


Bedrijven worstelen met bestuursverklaring van Tabakblat

7 april 2005

Beursgenoteerde ondernemingen worstelen met de bestuursverklaring die zij in het kader van de Code Tabaksblat moeten geven over de interne beheersing binnen hun bedrijf.

Met de bestuursverklaring geven de bedrijven aan dat zij grip hebben op de risicos die voortvloeien uit de ondernemingsactiviteiten en welke maatregelen zij hiertoe hebben genomen. De vrijheid die Tabaksblat de bedrijven laat, speelt de meeste ondernemingen echter parten, constateert Philip Wallage, partner bij KPMG. Door het ontbreken van voorbeelden en duidelijke richtlijnen neemt niet meer dan de helft van de beursfondsen op dit moment expliciet een verklaring over de interne beheersing op in haar jaarverslag. De rest van de bedrijven is nog bezig met het evaluatieproces dat complex en tijdrovend is. Sommigen willen ook eerst zien hoe andere bedrijven hiermee omgaan.

Dit blijkt uit onderzoek van KPMG naar de wijze waarop Nederlandse beursfondsen omgaan met de bestuursverklaring die de Code Tabaksblat voorschrijft. Uit het onderzoek blijkt voorts dat het voldoen aan de voorschriften ten aanzien van de bestuursverklaring bij de bedrijven heeft geleid tot nieuwe functies en extra kosten. De helft van de bedrijven heeft nieuwe software aangeschaft en geïnstalleerd teneinde te komen tot de bestuursverklaring. Ondanks deze extra kosten is het volgens Wallage echter nauwelijks iets nieuws onder de zon. Wallage: De bestuursverklaring over de interne beheersing is immers in principe niet meer dan een uitvloeisel van een goed stelsel van beheersmaatregelen. De Code vraagt te expliciteren wat de onderneming intern aan maatregelen behoort te nemen om de doelstellingen te bereiken. Interne beheersing is dus geen separate activiteit, maar een onderdeel van de normale bedrijfsvoering. Nieuw is dat de ondernemingsleiding dergelijke maatregelen moet evalueren en rapporteren.

In de praktijk blijken de bedrijven de vereisten van Tabaksblat volgens Wallage op twee manieren te benaderen. Wallage: Er zijn ondernemingen die de bestuursverklaring zien als een verplichting, als een eis waaraan je als bedrijf nu eenmaal moet voldoen. Andere bedrijven zien een verklaring over interne beheersing als een instrument dat leidt tot betrouwbare en relevante informatie, waardoor het mogelijk wordt betere beslissingen te nemen en de kans groter wordt dat ondernemingsdoelstellingen worden gehaald. Bij deze laatste groep is duidelijk te zien dat het onderwerp de aandacht en het commitment heeft van het hoogste bestuur. Ondernemingen die het thema bestuursverklaring weg-delegeren in de organisatie en er vervolgens nauwelijks meer naar omkijken zullen de toegevoegde waarde ervan nooit onderkennen.

Bedrijven die ook een beursnotering in de Verenigde Staten hebben en moeten voldoen aan de bepalingen van de Sarbanes Oxley Act, zijn verplicht de bestuursverklaring voor te leggen aan de externe accountant. Wallage: Hoewel Tabaksblat dit niet voorschrijft, blijkt toch dat veel ondernemingen betrokkenheid van de externe accountant bij de bestuursverklaring verwachten.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

KPMG heeft zijn visie op interne beheersing verwoord in de publicatie "Strenge regels vragen visie". Klik hier om de publicatie te bestellen.

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.