Tentoonstelling muskusrattenbestrijding in Het Aardhuis ()

"Het Edelhert, de muskusrat en de muskusrattenbestrijding' luidt de titel van een bijzondere tentoonstelling die tot eind oktober van dit jaar is te zien in bezoekerscentrum wildpark `Het Aardhuis' te Apeldoorn.

De tentoonstelling toont bezoekers o.a. de leefomgeving en leefwijze van de muskusrat en beverrat en zet uiteen waarom deze beide knaagdieren in Nederland worden bestreden. Hierbij wordt een groot aantal vangmiddelen gedemonstreerd.

Bestrijding door Gelderse waterschappen

De muskusrattenbestrijding is in Nederland sinds 1986 een bij wet geregelde verantwoordelijkheid van de provincies. In Gelderland is deze verantwoordelijkheid sinds 2003 door de provincie gedelegeerd aan de drie Gelderse waterschappen: Waterschap Rivierenland, Waterschap Veluwe en Waterschap Rijn en Ijssel. De ruim 50 muskusrattenbestrijders die in geheel Gelderland werken, zijn allemaal in dienst bij Waterschap Rivierenland.

De tentoonstelling is een initiatief van Waterschap Rivierenland. Medewerking werd verleend door de dienst muskusrattenbestrijding van de provincie Zuid-Holland.

Koninklijk jachtchalet

Het in de bossen gelegen bezoekerscentrum `Het Aardhuis' is het voormalig jachtchalet van koning Willem III. Deze liet het geheel houten gebouw in 1861 bouwen ten behoeve van de verzorging van mens en paard tijdens de in deze omgeving te houden hofjachten.

Bezoekerscentrum `Het Aardhuis' is te vinden aan de Amersfoortseweg, de N344, tussen Apeldoorn en Hoog Soeren, ter hoogte van hectometerpaal 30.2. Het centrum is ook bereikbaar met bus 104, vanaf station Apeldoorn of Harderwijk.
De openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur. In juli en augustus ook 's maandags geopend.