Gemeente Dongen


Prinses Maximastraat, Prinses Amaliastraat en Leeuweriklaan 07-04-2005 Drie nieuwe straatnamen in Dongen
Er zijn drie nieuwe straatnamen aan het straatnamenboek in Dongen toegevoegd. De nieuwbouw bij de Julianastraat heet straks Prinses Maximastraat. De nieuwe straat bij de Oude Baan draagt straks de naam van Prinses Amalia. Bij de Haanse Hoef tenslotte komt de Leeuweriklaan te liggen. Het college heeft deze namen goedgekeurd naar aanleiding van een voorstel van een ambtelijke commissie voor de straatnamen. TPG-post treft momenteel voorbereidingen voor het toekennen van postcodes aan de nieuwe straatnamen.

Het kiezen van een juiste naam is geen makkelijke opgave. Zo is er een aantal regels waar de commissie voor de straatnamen rekening mee houdt. Een straatnaam mag bijvoorbeeld niet te lang zijn en ook de uitspreekbaarheid is belangrijk. Verbastering van namen moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Verder is een eenvoudige spelling belangrijk en moet een naam ook klinken. Karbonadepark is bijvoorbeeld geen goede keuze.

Vernoemen
Straten worden pas naar een persoon vernoemd als iemand meer dan tien jaar overleden is. Er wordt eerst een onderzoek naar een mogelijk ongunstig verleden verricht. Ook wordt de naaste familie om toestemming gevraagd. Een uitzondering hierop vormen leden van het Koninklijk Huis. Straten mogen wel naar hen vernoemd worden, terwijl zij in leven zijn. Nederlandse gemeenten hebben toestemming om straten naar de Koninklijke familie te vernoemen. Het is in Nederland verder gebruikelijk dat straten niet naar bedrijven worden vernoemd in verband met het commerciële karakter van de dienstverlening.

Herkenbaarheid
Eén van de belangrijkste redenen om straten van een naam te voorzien is de herkenbaarheid en vindbaarheid van een straat. De oude Romeinen gaven hun wegen als eerste een naam. In Nederland nam de stad Amsterdam in 1561 het eerste initiatief tot straatnaamgeving, aangezien de stad zo snel groeide. Pas in 1796 bracht Amsterdam houten naambordjes op de hoeken van straten aan. Andere gemeenten namen dit voorbeeld over.