FNV

Hoveniers vastberaden in actie voor verbetering cao

De hoveniers zijn vastberaden om door estafettestakingen alsnog een goede cao uit het vuur te slepen. Dat bleek donderdagmorgen tijdens werkonderbrekingen in Emmen, Roermond, Oss en Hellevoetsluis. "De werkgevers lijken het conflict niet echt te begrijpen", reageerde vakbondsbestuurder Lutz Kressin op de verwachting van werkgevers dat de hoveniers het niet gewerkte uur wel zouden inhalen door in de middag langer door te werken. "De hoveniers zullen die tijd natuurlijk niet inhalen, net zo min als dat zij de niet gewerkte tijd in de winter voor nop willen inhalen in de zomer."

Donderdag om 0.00 uur liep het ultimatum van FNV Bondgenoten aan de werkgevers af. Vanaf maandag leggen hoveniers in het zuiden van het land hun werk drie dagen neer, een week later volgen collega's uit het noorden en het oosten.

De veertienduizend hoveniers hebben inmiddels wel een nieuwe cao. Maar deze is alleen door de CNV Bedrijvenbond getekend. FNV Bondgenoten vindt het een slecht akkoord.

De voorstellen van de werkgevers zijn volstrekt onaanvaardbaar, zo vonden eind maart de leden van de vakbond. "Het zijn allemaal verslechteringen', zegt Kressin, bestuurder van FNV Bondgenoten. "Als de werkgevers hun zin krijgen moeten de mensen in de zomer langer doorwerken. Bovendien kunnen ze er jaarlijks 1100 euro op achteruit gaan."

Behalve een goede werktijdenregeling eist FNV Bondgenoten een loonsverhoging van 1,25 procent per 1 maart en een eerlijke verdeling tussen werkgever en werknemer van het risico van slecht weer.

"Het risico van slecht weer wordt bijna alleen bij de werknemers gelegd", legt Kressin uit. "Hoveniers zijn afhankelijk van het weer. Maar slecht weer is een bedrijfsrisico. Het mag niet zo zijn dat werknemers hier alleen voor opdraaien."

De werkgevers willen dat werknemers 120 uur extra gaan werken. Hiervoor ontvangen zij in de zomer geen extra salaris. De overuren kunnen in de winter worden gecompenseerd. Kressin: "In de periode dat heel Nederland op het strand ligt, moeten de hoveniers wekenlang dagen van negen of tien uur werken. De werkgevers bieden geen enkele compensatie voor deze flexibiliteit."