Gemeente Lingewaard


Consument mag oordeel geven over de weekmarkten

De weekmarkten in Lingewaard zitten weer in de lift. De maatregelen die het college heeft genomen om met name de leegloop van de Gendtse weekmarkt de leegloop te stoppen, hebben positief uitgepakt. Er zit zelfs weer groei in het aantal handelaren. Wethouder Cor van Dalen van Economische zaken heeft deze week met de marktcommissie afspraken gemaakt om gezamenlijk tot verdere verbetering te komen van de weekmarkten in Bemmel, Gendt en Huissen.

Wethouder Van Dalen: "Naar aanleiding van raadsvragen dat wij ons onvoldoende zouden inspannen voor de weekmarkten heb ik nog meer vaart gezet achter de instelling van de marktcommissie. Hierdoor kunnen gemeente samen met markthandelaren en plaatselijke winkeliersverenigingen tot verbeteringen komen. Ik ben dan ook zeer tevreden dat er een gezamenlijke actielijst tot stand is gekomen."

Zo wordt in samenwerking met de markthandelaren een consumentenonderzoek gehouden. Marktbezoekers kunnen een kwaliteitsoordeel geven over de markt en wensen aangeven wat betreft de branchevariatie.

Verder is besloten om op de drie weekmarkten een standplaatsconcours te houden. Wethouder Van Dalen verwacht veel van een andere opzet van de weekmarkt. Niet alleen door standwerkers uit te nodigen. De sfeer is ook bepalend voor een aantrekkelijke markt. Eén van de suggesties van Van Dalen is een zithoek in te richten. "Geef de mensen de mogelijkheid om met hun zware boodschaptassen even uit te rusten. Desnoods met een kopje koffie of thee."

Markthandelaren en ondernemersverenigingen gaan de mogelijkheden bekijken om de weekmarkten met promotieactiviteiten en aantrekkelijke acties ruimer onder de aandacht van de consument te brengen.

Het college gaat ook het standplaatsvergunningenbeleid herzien voor de handelaren die buiten de weekmarkten hun waren aanbieden. De intentie is om brancheoverlapping met bestaande winkels te voorkomen en standplaatsen beter aan te sluiten op de behoefte van de consument.

Geplaatst 7 april 2005