FNV

Kleine vooruitgang onderhandelingen cao railinfra

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de vierduizend werknemers in railinfrabedrijven verlopen uiterst moeizaam. "Maar", zegt vakbondsbestuurder Frans Szablewski. "Er zit nu wat vooruitgang in." Deze week is maandag en woensdag al onderhandeld. Woensdag zelfs tot vier uur 's nachts. Vanmiddag worden de gesprekken voortgezet. Toch is Szablewski niet optimistisch over de uitkomst: "Ik weet niet of we er uit komen. Op het pensioenverhaal en het functioneel-leeftijdontslag is er wat beweging de goede kant op. Maar als het gaat om loon, werktijden en het ziektewetdossier, liggen we nog mijlenver uit elkaar. Vandaag wordt erop of eronder. Of er komt een akkoord uit of we breken en dan gaat Bondgenoten het actietraject in".

De bond wil een aantal onderwerpen zeker regelen in de cao. Het ombouwen van de pensioenregeling bijvoorbeeld. Er moet een nieuwe regeling komen die qua toetredingsleeftijd, uitkeringsniveau en premie gelijk is aan de huidige regelingen. Ook moet er een goede overgangsregeling voor het functioneel-leftijdomslag komen en moet de inkomensaanvulling voor zieke werknemers worden geregeld. Daarnaast wil FNV Bondgenoten meewerken aan een betere benutting van de beschikbare uren, arbeidstijdenmanagment dus. Vooraf plannen en vooral sturen op opnemen van vrije tijd is daarbij een vereiste.

Szablewski hoopt dat de railinfrawerkgevers kijken naar de akkoorden die bij Corus en - afgelopen maandag - voor de sectorcao Metalektro zijn gesloten. De Rail-Infra-bedrijven vallen ook onder de grootmetaal. "Dus daar kunnen ze een voorbeeld aan nemen", aldus Szablewski. "Maar als we, net als bij de metalektro, eerst moeten gaan staken om de boel op gang te krijgen, dan gaan we dat zeker doen."