Leefbaar Rotterdam

Open brief Ronald Sørensen aan Wouter Bos

Beste Wouter,

Zeg dat wij hetzelfde gaan doen als Leefbaar Rotterdam, alleen beter, gaf je de campagneleider van PvdA Rotterdam als tip. Althans, volgens de door mij zeer gewaardeerde journalisten van het Rotterdams Dagblad. Geweldig, Join the club! Hef de Rotterdamse afdeling van de PvdA op, spaar je energie en spring op de rijdende sneltrein van Leefbaar Rotterdam, zodat je niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Doe mee met de doeners van Leefbaar Rotterdam, want het maakt ons niet uit wie het doet, als het maar gebeurt.

Als je je zou aansluiten dan hoef je voortaan niet meer af te wachten of lokale partijgenoten jouw inzichten delen en iets doen met je adviezen. Voer geen campagne tegen het huidige collegebeleid, zei je afgelopen zaterdag tegen de PvdA-afdeling Rotterdam. Spaar je energie om ongelijkgestemde geesten rijp voor het goede te maken, want als ik op een zondagnamiddag nadenk over de wijze waarop de PvdA hier in de stad bezig is, heb ik er geen ander woord voor dan Pavlovreactie. Hopelijk is je advies om geen campagne tegen het huidige collegebeleid te voeren niet aan dovemansoren gericht, want de feiten zijn wel dat de Rotterdamse PvdA-fractie twee keer een motie van wantrouwen tegen het Leefbaar Rotterdam-college heeft gesteund en tegen de begroting heeft gestemd.

Kortom, werk aan de winkel, Wouter! Jij met jouw ervaring, kennis en expertise zag al een tijd geleden in dat er een nieuwe partij van het volk is ontstaan, genaamd Leefbaar Rotterdam. Het is mij dan ook een eer je uit te nodigen om onze lijstduwer te worden bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Zoals je vorig jaar in HP De Tijd zei, moeten er nu gewoon dingen gebeuren, er is genoeg gepraat en gescholden. De enige manier om uit te vinden of iets werkt, is door het gewoon uit te proberen. En daar is het college van Rotterdam al drie jaar mee bezig. Daar kunnen we in Den Haag nog iets van leren: doe het maar gewoon eens, probeer maar.

Ik weet best dat jij niet bezig bent om heel opportunistisch terrein terug te winnen hier in Rotterdam. Het is namelijk niet voor het eerst dat je ruiterlijk toegeeft dat je het met ons eens bent. Toen wij hier in de gemeenteraad het programma over de grootstedelijke problematiek - Rotterdam zet door! - behandelden, heb ik je niet voor niets uit datzelfde artikel geciteerd. Je moet de problemen op meerdere fronten tegelijk aanpakken. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de mensen in de oude wijken die het daar goed doen niet wegtrekken. Je moet er voor zorgen dat ze willen blijven. Ten tweede moet je daadwerkelijk woonmogelijkheden buiten die wijken scheppen. En ten derde is een keiharde aanpak van illegaliteit nodig, van illegaal werk, van illegale bewoning.

Je begrijpt dat jouw ex(?)-partijgenoten hier in het stadhuis niet een-twee-drie doorhadden dat ik jou citeerde. Sterker nog, they were not amused, want het klonk wel heel erg als een Leefbaar Rotterdam-verhaal. En dat is hun grote vijand die nooit iets goed kan doen. Maar ik ben blij dat in ieder geval die stof tussen jou en mij nu is weggewaaid, toch?

Wouter, het lijkt me goed als we er samen eens over doorpraten en hierbij nodig ik je dan ook van harte uit op het stadhuis: maandag 25 april om 15.00 uur, zou je dat schikken?

Met vriendelijke groet,

Ronald Sørensen Fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam