Verbond van Verzekeraars

Verbond wil meer duidelijkheid over Burgerservicenummer

De Ministerraad heeft onlangs ingestemd met het Wetsvoorstel Burgerservicenummer (BSN), dat het huidige sofi-nummer moet vervangen. Het College Bescherming Persoonsgegevens vindt dat in het wetsvoorstel nog onvoldoende duidelijkheid bestaat over het gebruik van het BSN door niet-overheidsorganen. Het Verbond onderschrijft dat en vindt dat verzekeraars het BSN in sommige gevallen moeten kunnen gebruiken.

De bedoeling is dat iedereen in Nederland vanaf 1 januari 2006 een Burgerservicenummer krijgt, waaraan persoonsgegevens worden gekoppeld die tussen verschillende overheidsinstellingen kunnen worden uitgewisseld. De overheid wil met het unieke persoonsnummer haar dienstverlening vereenvoudigen en de administratieve lasten voor de burger verlichten.
In het wetsvoorstel staat dat overheidsinstanties toegang krijgen tot het BSN. Gebruik door niet-overheidsinstanties wordt niet uitgesloten, maar het wetsvoorstel regelt daar verder niets voor. Het Verbond wil daarom meer duidelijkheid. Particuliere verzekeraars mogen het huidige sofi-nummer niet in alle gevallen gebruiken, maar wij vinden het essentieel dat ze het BSN in de toekomst wél mogen gebruiken, aldus beleidsmedewerker Nadine Feiter. Bij de uitvoering van ziekengeldverzekeringen en verzekeringen in het kader van de nieuwe WIA, moeten verzekeraars met veel andere partijen, zoals UWV, werkgevers en arbodiensten, gegevens uitwisselen. De meeste andere partijen kunnen nu al wel gebruikmaken van het sofi-nummer. Als verzekeraars straks geen toegang hebben tot het BSN, belemmert dat een snelle uitwisseling en kunnen er bovendien fouten optreden, wat ten nadele is van de klant. Het BSN is immers een uniek nummer, waardoor minder snel verwarring kan ontstaan en je zeker weet dat je met de juiste persoon hebt te maken.

Zorgvuldig
Feiter benadrukt dat als verzekeraars toegang krijgen, ze vanuit privacy-overwegingen uiteraard zorgvuldig met het BSN moeten omgaan. We zijn niet bang dat op dat punt problemen zullen ontstaan. In de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Financiële Instellingen en in de Wet bescherming persoonsgegevens is duidelijk vastgelegd wat verzekeraars wel en niet mogen.
Omdat het BSN al per 1 januari 2006 moet worden ingevoerd, zal de Raad van State om een spoedadvies worden gevraagd.

Verzekerd!, april 2005