Gemeente Culemborg

Team Communicatie
Ridderstraat 250
4101 BK Culemborg
Telefoon 0345 ­ 477720/477721

PERSBERICHT Culemborg, 31 maart 2005 Verkiezing schoonste gemeente van Nederland
Culemborg door naar halve finale
Van de meer dan 70 gemeenten die zich hebben ingeschreven voor de verkiezing `de schoonste gemeente van Nederland', behoort Culemborg tot de 41 gemeenten met de hoogste score. Hiermee gaat Culemborg door naar de halve finale. Duizenden mensen hebben de afgelopen maand de schoonheid van hun buurt beoordeeld met een cijfer tussen 1,'zeer vuil', en 5, 'zeer schoon'. De wedstrijd is uitgeschreven door de Stichting Nederland Schoon. Tijdens de halve finale moet de gemeente Culemborg het beleid ten aanzien van zwerfafval toelichten aan de hand van een zogenaamde 'Quickscan'. De nadruk ligt op de samenhang tussen beleid, organisatie en uitvoering. De Quickscan is ontwikkeld door SenterNovem (voormalig Afval Overleg Orgaan) met het doel om snel inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken en verbeterpunten voor de zwerfafvalaanpak. Aan de hand van de Quickscan wordt bepaald welke negen gemeenten doorgaan naar de finale.
Culemborg zet zich vooral de laatste jaren stevig in voor de bestrijding van zwerfafval. Hoewel een aantal probleemplekken moeilijk aan te pakken is, is het algemeen beeld dat de stad er steeds schoner uit komt te zien. Scholen werken hier aan mee door de omgeving van hun school regelmatig op te ruimen. Met het veegfeest dat vlak voor de Pasen is georganiseerd, hebben kinderen van de basisscholen Culemborg weer `schoongemaakt'.
De gemeente roept de burgers op Culemborg ook schoon te houden. Misschien leidt dit tot een plaats in de finale van de verkiezing. En wie wil er nu niet wonen in `De schoonste gemeente van Nederland'?.